latinica  ћирилица
22/10/2014 |  13:26 | Аутор: РТС

У Србији мање плате и пензије од 1. новембра

Министар финансија Србије Душан Вујовић изјавио је данас да ће смањење плата и пензија бити привремено и дјелимично и да ће ступити на снагу 1. новембра, утицаће на плате и пензије које се исплаћују у децембру.
 - Фото: РТРС
Фото: РТРС

Истовремено, додао је, смањењем плата и пензија укида се солидарни порез који је до сада био на снази.

Вујовић је нагласио да ће пензије и плате у јавном сектору бити враћене чим се успостави реални ниво доходака који може да се обезбиједи на дужи рок.

"Привремено и дјелимично смањивање усмјерено је на обезбјеђивање довољне уштеде на расходима. Ми у највећој могућој мјери уважавамо принцип солидарности и социјалне правде као уставно начело", рекао је министар финансија.

Он је нагласио да ће већина пензионера, 61 одсто, бити изузета од сваког смањења, а такође оне чије су плате и пензије мање од 25.000 динара, ове мјере неће погодити.

"Остали пензионери и запослени у јавном сектору имаће смањења према одредбама закона који ће бити у парламенту у петак", рекао је Вуовић.

Министар финансија је појаснио да ће пензије бити смањене по маргинализованој стопи и као примјер навео да ће пензије од 40.000 динара бити смањене за 3.300 динара, што је смањење од око осам одсто.

Смањење плата, појаснио је, биће 10 одсто и линеарно, с тим што ће плате од 25.000 до 27.800 бити смањене од 0 до 10 одсто, а оне преко 27.800 биће смањене 10 одсто.

Пензије од око 100.000 динара и веће, биће смањене више, али и ти људи, како каже, морају да помогну Србији у реформама.

Он је рекао да 1,03 милиона пензионера има пензије до 25.000, а око пола милиона њих прима од 25.000 до 40.000.

То значи, како је рекао, да ће чак 87,5 одсто свих пензионера бити мало или нимало погођени ребалансом.

Смањење плата љекарима и просвјетарима неминовно

Вујовић је рекао да ако доктори, судије и просвјетни радници буду искључени из мјера штедње, онда неће имати гдје да се уштеди.

"Лично мислим да је свако смањење плата и пензија, које су у поређењу са потрошачком корпом релативно скромне и мале, болно и економски и политички и лично. Али, ако никоме не смањимо гдје ћемо да уштедимо", упитао је Вујовић.

Он је додао да су плате и пензије четири пута повећаване у току кризе, као и да док су сви у свету смањивали плате и пензије у Србији су оне повећаване на основу политичких обећања.

"Насљедили смо ту ситуацију и сада то морамо да сведемо у реалне оквире", рекао је министар финансија.

Министар је прецизирао да су од 2009-2012. године пензије ванредно повећане за 169 милијарди динара, без реалног основа, док је дефицит између трошкова за пензије и доприноса који се дају у ПИО фонду стално растао и он је испоручиван буџету на финансирање.

"То је један од извора повећања дефицита сада. Ми смо дошли до тога да тај дефицит можемо само да финансирамо задуживањем. Због озбиљности молимо све да поднесу једнократну жртву да би се вратили на одржив пут", нагласио је Вујовић.

Он је додао и да је одржив пут онај гдје Србија нема дефицит већи од два до два и по посто и гдје учешће у БДП стагнира или пада.

"Ово повећање са 35 на 75 одсто БДП је неодрживо и дешава се и кроз буџет и кроз јавна предузећа", рекао је он и поновио да је повећање плата и пензија у вријеме кризе било нешто за шта се знало да није одрживо.

Упитан да ли ће се Србија задуживати преко еврообвезница ове године, Вујовић је рекао да је то у плану.

Према његовим ријечима, још није договорено да ли ће то бити у новембру или у децембру, али је сигурно, како каже, да то није новац који је Србији потребан за ову годину, већ за 2015. годину.

Вујовић је рекао да је Србија обезбијеђена за ову годину, али ће за сљедећу бити потребно више од пет милијарди евра.

Планирано је, како каже, да се три милијарде обезбиједе на домаћем, а двије на страном тржишту.

Министар је рекао да су страни инвеститори подржали Србију и Вујовић очекује више интереса страних инвеститора.