latinica  ћирилица
23/10/2014 |  10:37 | Аутор: СРНА

"Гибралтар": Ухапшен и Ејуб Кучук

У јутарњим часовима осумњичени Ејуб Кучук, који се за вријеме провођења акције "Гибрaлтар" налазио у иностранству, ступио је у контакт са правосуђем и полицијом и предао се припадницима СИПА, саопштено је из Тужилаштва БиХ.

Послије предаје, по налогу Тужилаштва БиХ, претресен је стан и просторије које користи Кучук. Осумњичени ће бити предат поступајућем тужиоцу.

Тужилац Посебног одјељења за организовани криминал, привредни криминал и корупцију, и његов тим, радили су интензивно у протекла 24 часа и испитали све осумњичене који су лишени слободе. У законском року, тужилац ће упутити Суду БиХ приједлог за одређивање мјере притвора за све осумњичене у овом предмету. Притвор ће, између осталог, бити затражен због опасности да би осумњичени боравком на слободи могли ометати истрагу, прикривати доказе или вршити утицај на свједоке или саучеснике.

Тужилаштво БиХ се захвалило свим полицијским службеницима из СИПА и ентитетских полицијских агенција који су учестововали у реализацији ове акције, као и колегама из Словеније, Аустрије и Хрватске, који су пружили међународну правну помоћ. Тужилаштво наставља истрагу у правцу подизања оптужнице против особа одговорних за злоупотребе и финансијске малверзације у вишемилионским износима.

Претходно је у оквиру ова акције ухапшено осам лица због сумње да су починили организовани криминал у вези с кривичним дјелима из области криминала и корупције, и то фалсификовање службене исправе, злоупотреба службеног положаја или овлашћења, прање новца, пореска утаја, царинска превара, те кривично дјело давање и примање дара или других облика користи и друга кривична дјела.

Истражним активностима утврђено да су чланови организоване криминалне групе незаконитим радњама, на основу фалсификованих или штетних уговора и фактура, стекли противправну имовинску корист у износу већем од пет милиона евра.

Тужилаштво БиХ раније је саопштило да је акција усмјерна против девет осумњичених за организовани криминал и да је ријеч о Невену Куленовићу, Белми Куленовић, Сањину Куленовићу, Лајли Торлак, Дарку Алексићу, Ејубу Кучуку, Сенаду Заимовићу, Стипи Прлићу и Зорану Бакули.