latinica  ћирилица
25/10/2014 |  12:29 | Аутор: Агенције

Директор Гугла поставио нови рекорд у "скакању из свемира"

Директор Гугла Алан Јустас је у петак, у потпуној тајности скочио са висине од скоро 42 километра и поставио нови рекорд, преноси "Дејли мејл"

Само двије године након рекорда Феликса Баумгартнера, који је скочио са висине од 39.044 метра, Алан Јустас је оборио његов рекорд.

Јустас (57) скочио је са невјероватних 41.842 метара, а скок са ивице свемира до тла трајао је 15 минута! Своју намјеру је Јустас сакрио од јавности, а подухват је сам финансирао.

У петак ујутро по локалном времену он се балоном пуњеним хелијумом из Новог Мексика попео до стратосфере. Приликом пада он се кретао брзином већом од 1.300 метара у секунди. Носио је специјално дизајнирани скафандер, док се Баумгартнер пео у капсули.

Било је невјероватно. Било је прелијепо. Видио сам таму свемира и слојеве атмосфере које никада раније нисам могао да видим", рекао је Јустас за "Њујорк Тајмс".

Он се балона ослободио помоћу малог експлозивног уређаја и полетио ка земљи. Људи су чули тренутак када је пробио звучни зид.

"Била је то дивља вожња", рекао је директор.

Јустас се за овај подухват спремао 34 мјесеца, уз подршку корпорације " Paragon Space Development" и њеног тима за истраживање стратосфере који је дизајнирао скафандер и осталу опрему.