latinica  ћирилица
25/10/2014 |  15:45 | Аутор: Агенције

Лавров: "Исламска држава"- продукт "Aрапског прољећа"

Организација "Исламска држава" представља резултат насиља "Арапског прољећа", које је преплавило Блиски исток 2011. године, оцијенио је руски министар иностраних послова Сергеј Лавров.

"Исламска држава је истинска опасност, али није се појавила ниоткуда. Ми смо од почетка Арапског прољећа упозоравали на исхитрене одлуке збацивања постојећих режима, можда ауторитарних, али, ипак секуларних", рекао је Лавров за руску телевизију.

Он је истакао да су спорадичне протесте 2011. године убрзо "преотели" екстремисти и терористи "које наши западни партнери несрећно проглашавају за своје савезнике".

Лавров каже да се глобални тероризам не може осујетити означавањем одређених група као "лоших терориста" и пуштањем свих осталих да раде што хоће, или чак тражећи од њих да збаце нежељене владе, преноси РИА "Новости".

"Морамо сагледати ситуацију у цјелини, посебно на Блиском истоку и сјеверној Африци", рекао је шеф руске дипломатије, додајући да је главни критеријум забране неке орагнизације да ли је она користила терористичке нападе да изнесе своје ставове.

Коментари Лаврова услиједили су након што је канадски премијер Стивен Харпер поменуо могућност умијешаности "Исламске државе" у пуцњави у Отави.

Професор међународног права на Универзитету Отава Џабеур Фатали рекао је јуче агенцији РИА "Новости" да Канада треба да размотри своју спољну политику и схвати да је терориста терориста без обзира гдје се налази, било у Отави или Дамаску.