latinica  ћирилица
25/10/2014 |  18:11 | Аутор: РТС

Помен Александру Тијанићу

На Новом гробљу у Београду одржан годишњи помен новинару и некадашњем генералном директору Радио-телевизије Србије Александру Тијанићу.
Александар Тијанић - Фото: ФОНЕТ
Александар ТијанићФото: ФОНЕТ

У Алеји заслужних грађана одржан је помен Александру Тијанићу, а присуствовали су чланови породице, пријатељи, сарадници.

Александар Тијанић преминуо је 28. октобра 2013. године у 64. години, а сахрањен je у Алеји заслужних грађана.

Тијанић је рођен је 13. децембра 1949. године у Ђаковици. Живио је у Подујеву, Приштини и Београду.

Студирао је журналистику на Факултету политичких наука у Београду, одакле је, као најталентованији студент, позван у недељник НИН где започиње професионалну каријеру.

Послије тога постаје главни уредник часописа Интервју. Прва телевизија на којој је радио као директор и главни и одговорни уредник била је ТВ Политика. Основао је 1994. године БК телевизију и био је њен први директор.

Крајем осамдесетих је почео да пише и за загребачки Старт и Данас, као и за сплитску Недјељну Далмацију, где се истакао својом колумном "Ан пасан" у којој је критички коментарисао тадашњи комунистички режим, односно догађаје у вези са антибирократском револуцијом.

Објављивао је политичке колумне у љубљанској Младини и сарајевском Ослобођењу.

Године 1991. вратио се у Београд гдје је уређивао Спортски журнал.

Године 1997. покренуо је дневни лист Грађанин, који је убрзо престао да излази. Од 1998. до 1999. године писао је колумну у недјељнику Европљанин.

Почетком деведесетих био је један од водитеља емисије "Умијеће живљења", која се још памти.

Тијанић је од 1994. године био министар информисања у Влади Србије, али на ту функцију поднио је оставку. Био је и савјетник за информисање председника СРЈ Војислава Коштунице од 2001. до 2004. године.

Генерални директор РТС-а био је од 2004. године, а биран је у два мандата.