latinica  ћирилица
25/10/2014 |  18:50 | Аутор: ТАНЈУГ

Аустралија: Прва трансплантација "мртвог срца"

Хирурзи у Аустралији успјели су да обаве прву трансплантацију срца користећи "мртав" орган, тј. срце које је престало да куца.
Трансплатација - Фото: Screenshot
ТрансплатацијаФото: Screenshot

Пресађена срца обично потичу од особа код којих је констатована мождана смрт, али чије срце и даље ради.

Тим љекара болнице Сент Винсент у Сиднеју оживио је, а затим пресадио срца која су престала да куцају до највише 20 минута.

Срце је једини орган који се у трансплантацији не користи уколико је престало да ради. Обично се узима од особе чији је мозак мртав и држи у леду током четири сата, да би се потом пресадило пацијенту.

Како преноси Би-Би-Си, техника коју су користили у Сиднеју претпоставља узимање срца које је престало да куца и његово оживљавање у уређају под називом "срце у кутији" (heart-in-a-box).

Срце се чува на тјелесној температури, затим се покреће његов рад, а хранљиви флуид помаже у отклањању оштећења срчаног мишића.

Прва особа која је добила овакво срце је Мишел Грибилас, која је патила од урођене срчане мане. Оперисана је прије два мјесеца.

"Сада сам потпуно друга особа. Осјећам се као да ми је 40 година. Имала сам много среће", навела је 57-годишња пацијенткиња.

Аустралијски хирурзи су од тада успјешно обавили још двије операције.

"Овај напредак представља значајан продор ка смањењу несташице органа", изјавио је проф. Питер Макдоналд, шеф Одјељења за трансплантацију срца Болнице Сент Винсент.

Он вјерује да би "срце у кутији", које је досад тестирано на више мјеста широм свијета, могло да спасе 30 одсто више живота.