latinica  ћирилица
25/10/2014 |  19:37 | Аутор: Агенције

Сарајево: Декларација за нови приступ интеграцијама

Паневропска унија БиХ сматра да БиХ, као и земље југоисточне Европе, треба да што прије постане чланица ЕУ, наведено је у Декларацији коју су данас у Сарајеву усвојили чланови Паневропске уније из БиХ, Хрватске, Француске, Мађарске, Њемачке, Словеније, Србије и Швајцарске.

"Цио регион географски, културолошки и политички припада европском контексту и потребно га је што прије интегрисати у европску породицу, и због самих земаља, али и ЕУ. ЕУ неће бити цијела без земаља југоисточне Европе", наводи се у Декларацији усвојеној на Међународној конференцији "БиХ на прекретници – Нови приступ евроатлантским интеграцијама" у Сарајеву.

У Декларацији се наводи да ће укључењем земаља региона бити успостављен трајан мир, безбједност грађана, стабилност и економски просперитет на цијелом европском континенту.

Паневропска унија је у овом документу позвала представнике политичких странака у БиХ да што прије формирају власт на свим нивоима, те да се озбиљно ухвате у коштац са нагомиланим проблемима који оптерећују БиХ.

"Апелујемо на све политичке актере у БиХ да поновно отворе европски пут ове земље на начин да успоставе ефикасан механизам координације и проведу одлуку Европског суда за људска права у случају `Сејдић-Финци`, како би БиХ могла поднијети кредибилну апликацију за чланство у ЕУ. Добијање статуса кандидата треба бити приоритетни циљ за новоформиране органе власти", наводи се у Декларацији.

Чланови Паневропске уније сматрају да је морални услов за оздрављење БиХ остваривање права расељених, избјеглих и обесправљених у протеклом рату, те права младих, укључујући образовање.

"Изражавамо наду да ће новоизабрана Европска комисија својим радом и залагањем помоћи у процесу европских интеграција БиХ", наводи се у Декларацији.

Паневропска унија тражи од ЕУ да кроз облике свог присуства у БиХ и од представника међународне заједнице да помогну и снажније модерирају у испуњавању услова и рјешавање проблема, те да врше снажнији притисак на домаће политичке актере да би напокон почели дјеловати проевропски.

"Дејтонски модел је исцрпио своје могућности. Он продубљује кризу, потенцира разлике и онемогућује афирмацију заједничких вриједности. Неопходан је редизајн уставног уређења усвајањем европског демократског и правног насљеђа. На том путу потребне су свеобухватне реформе, а приоритет треба дати онима које су наведене у Стратегији о даљем проширењу, односно посљедњем Извјештају о напретку БиХ", наводи се у Декларацији.

У овом документу се истиче да је потребна и реформа смањивање велике администрације и државног апарата који гуше развоје земље, привреде и напретка, те подржавају рад правосудних институција БиХ у борби против криминала и корупције.

У организацији Паневропске уније БиХ у Сарајеву је данас завршен радни дио Међународне конференција "БиХ на прекретници - Нови приступ евроатлантским интеграцијама", која је свечано у петак увече отворена у градској Вијећници, а данас настављена у Парламентарној скупштини БиХ.

На Конференцији је анализирана политичка ситуација у БиХ, земљама кандидатима за ЕУ, али и тренутна ситуација у Унији, односно, какав је став земаља чланица о даљем проширењу ЕУ на земље југоисточне Европе.

Завршни догађај Конференције је света миса у сарајевској катедрали "Пресветог Срца Исусова", коју ће сутра у 10.30 часова коју предводити бањалучки бискуп Фрањо Комарица, саопштено је из Паневропске уније БиХ.

Конференцију је организовала Паневропска унија БиХ, уз подршку Фондације "Конрад Аденауер", Фондације "Ханс Шајдел" и Хрватског културног друштва "Напредак".