latinica  ћирилица
26/10/2014 |  08:41 | Аутор: СРНА

Ријека Дрина -Некада најчистија на Балкану, данас пуна тешких метала

Најновије анализе показале су да вода из ријеке Дрине, која је некада била по квалитету блиска води за пиће, по количини гвожђа и арсена сада припада трећој, а по количини раствореног олова четвртој класи.

Анализе показују и да на само 50 центиметара испод површине донедавно најчистије ријеке на Балкану има гвожђа, арсена и олова, јавили су медији у Србији.

Тешки метали до Дрине су стигли из јаловишта "Столице" у Костајнику које је оштећено за вријеме мајских поплава, а опасни сиви муљ стигао је до Бадовинаца на подручју општине Богатић.

Предсједник бадовиначког Удружења "Сачувајмо Дрину" Светомир Тошић каже да су примијетили да је вода промијенила боју, а риболовци су се већ жалили на чудне појаве у рибама, па претпостављају да то потиче од тешким метала на дну ријеке.

У ријеци Дрини утврђено је благо повећање садржаја олова и бакра, показала је прије пар дана извршена анализа другог узорка воде из ове ријеке извршена у водопривредној лабораторији "Институт за воде" Бијељина. Узорковање је извршено на низводно од ушћа ријеке Јадар, на лијевој обали, у насељу Амајлије.

У наредном периоду планирано је узимање још једног узорка.