latinica  ћирилица
26/10/2014 |  09:53 | Аутор: СРНА

Београдски сајам књига - Српска у знаку Ћопића

Министар просвјете и културе Републике Српске Горан Мутабџија присуствоваће сутра свечаном програму поводом представљања Републике Српске на 59. Међународном београдском сајму књига.

Република Српска ће се на овогодишњем београдском сајму књига представити са 73 књиге од 33 издавача из Српске, са наступом у знаку стотину година од рођења Бранка Ћопића, рекао је раније директор Представништва Републике Српске у Београду Млађен Цицовић.

То ће посебно бити видљиво на штанду Српске, гдје на једној страни доминира велика Ћопићева фотографија, а на другој простор за промоције насловљен и уређен као његова књига под називом "Башта сљезове боје".

Свечано отварање наступа Републике Српске на 59. Међународном сајму књига биће сутра у 12.00 часова у великој сали на спрату хале четири, а након пригодних бесједа организатора и представника Владе Републике Српске биће одржан и умјетнички програм.

Цицовић је напоменуо да обједињени репрезентативни наступ Републике Српске и ове године организује Представништво Републике Српске, уз подршку Министарства просвјете и културе, у сарадњи са Народном и универзитетском библиотеком и Удружењем издавача Републике Српске.

Промоције ће бити организоване и на штанду Српске и у промотивној сали "Београдског сајма" у хали 1А, од понедјељка до суботе, 1. новембра, сваког дана између 11.00 и 18.00 часова.

У суботу, 1.новембра, у 14.00 часова биће додијељена Повеља успјеха издавачу најтраженије књиге из Републике Српске на овом сајму у Београду.

Програмом који је припремило Представништво, предвиђене су бројне промоције као што су промоција издања Академије наука и умјетности Републике Српске, зборници о Ћопићу, књижевни часописи, издања Српског културног и просвјетног друштва "Споменица Младе Босне", фототипско издање "Деклачки евхологион" у издању Владе Републике Српске и Епархије зворничко-тузланске.

Своја издања ће промовисати и факултети и универзитети из Републике Српске, аутори Милан Љепојевић "Раскршћа", Рајко Васић "Организовање политичке странке", док ће у четвртак, 30. октобра, у 18.00 часова на штанду Српске бити одржани пјеснички сусрети, које ће отворити Рајко Петров Ного.

Биће представљен и Народни буквар издавача Музеја Републике Српске, затим Сарајевски препис са "Законоправилима Светог Саве", а Завод за уџбенике и наставна средства ће представити романе са конкурса "Златна сова 2014".

Задужбина "Петар Кочић" Бањалука-Београд ове године ће на сајму представити своја досадашња многобројна издања, али и овогодишњу продукцију, која је доста богата, саопштено је из Задужбине.

У саопштењу се наводи да за сва издања Задужбине влада велико интересовање, нарочито за двојезичну библиотеку Преводи, као и за библиотеку Класици, у склопу које су објављена дјела Кочића, Андрића, Ћопића.

Књижевник, директор и уредник Задужбине "Петар Кочић" Никола Вуколић изразио је задовољство што ће Задужбина и ове године учествовати на једном од најзначајнијих сајмова у региону.

"Драго нам је што ћемо се представити на овој смотри писане ријечи, јер је ово сајам издавача, гдје су они у првом плану и гдје имају прилику да се сретну, међусобно договоре о пројектима и сарадњи и покажу свијету своја нова издања. Сајмови и постоје због издавача", истакао је Вуколић.

Током 59. Међународног београдског сајма књига, који ће бити одржан од данас до 2. новембра, представиће се 500 излагача из Србије и иностранства.