latinica  ћирилица
26/10/2014 |  11:16 | Аутор: sportske.net

Шта смо научили из "Ел Класика"?

Луис Енрике је увео Барселону у проблем, неки Реалови играчи су потцијењени, Касиљас је класа која сумња у себе.

Због чега Каталонци не играју у најбољем саставу и шта се десило Месију?

1. То што је Барсина одбрана ушла нетакнута у "Ел Класико" је више посљедица распореда него квалитета. Видјело се и против Реала да су бољке из прошлих сезона остале и да Пике није лидер. Он ће тек патити због одласка Пујола.

2. Луис Енрике је увео изборима у тиму Барселону у пораз. Промијешао је карте у најгоре вријеме, одлуком да Ћави почне умјесто Ракитића ослабио је везни ред, а Суареза не треба коментарисати, није му било мјесто на терену од почетка.

3. Реал није само Кристијано Роналдо, чини се да је његова, па и Бејлова звијезда прошле сезоне ослијепила јавно мњење. По ко зна који пут се показало да је Карим Бензема најпотцјењенији играч на свијету, а сјајну ролу имао је Иско, који је, иако резерва прошле сезоне много напредовао од доласка из Малаге. На дефанзиву мислимо, то му је највећа бољка.

4. Меси је разочарао, али у новој расподјели карти се није снашао, лудост је доводити у питање његову класу. Аргентинац је био непримјетан на дербију и прави трагичар, да је дао гол за 2:0, ствари би вјероватно биле другачије на крају. А ко зна, можда би то само маскирало Барсине проблеме.

5. У Барселони не играју најбољи, и то ће остати тако све док Маскерано не заузме своју природну позицију. У формацији 4-3-3, са везистима који дефанзивно не могу да одговоре захтјевима против физички јачих тимова, Каталонци ће имати проблем и са другим екипама, које можда нису квалитетне као Реал.

6.У Касиљасу је остала класа, додуше спрегнута сталним сумњама, двогодишњим сједењем на клупи и звиждуцима. Он сигурно није добар као у прошлој деценији, али је рођени побједник, неправедно би га било гурати у страну, један је од хероја дербија.

7. Примера није најјача лига на свијету, али "Ел Класико" је показао да му нема равног. Брзина, невјероватан квалитет офанзивних играча и пулсирајући ритам у сваком тренутку показују због чега је ово највећи фудбалски догађај на свијету.

8. Вријеме је да Барса потражи десног бека, то ће бити проблем због суспензије. Данија Алвеша стижу године, Марсело је земљака лако пробијао, нарочито у другом полувремену, а ни Матје се на другом боку није прославио, мада је било за очекивати да он почне на штоперу, а Алба који је бржи крај лијеве аут линије.

9. Ћавијев ламент над Реаловим контранападом као главним оружјем није оправдан. Прије свега јер то како се меч развијао показује да је Барселона била у позицији да чека. Са друге стране и прије оног Пикеовог несрећног пенала, гол је висио у ваздуху, мада како рекосмо, Каталонци су имали шансе да нокаутирају противника.

10. То нас доводи до суштине, знало се и прије меча, овај Реал је бољи од Барселоне, поготово јер је Луис Енрике измјешао мјеста, отишао предалеко са форсирањем неспремног Суареза и практично свом тим одузео побједу избором играча и формације. Ништа наравно није готово, како сам тренер Барселоне рече, ово је процес учења, али послије пораза, кредит је потрошен.