latinica  ћирилица
26/10/2014 |  14:05 | Аутор: Независне

Сарајево - Пударић и Мур одали почаст жртвама на локалитету Казани

Потпредсједник Федерације БиХ Светозар Пударић посјетио је данас локалитет Казани на Требевићу те положио цвијеће и одао почаст недужним жртвама који су страдали на овом мјесту.

Истакао је да већ четврту годину долази на Казане као потпредсједник ФБиХ те указује да се овдје треба изгради спомен- обиљежје, али да одговора нема.

- Уколико ова "злоупотреба" мог положаја резултира као нека врста стварног односа према жртвама Казана и других жртава у БиХ и нека врста аутоцензуре или програмираног заборава по којима су злочинци "увијек они други, а жртве увијек они наши", онда сматрам да су и ове четири године искориштене за добробит свих грађана БиХ - објаснио је Пударић.

Нагласио је да временом његов симболички чин и иницијатива узимају све више јавног простора и наилазе на све већи одјек у јавности, што показује да се ипак нешто мијења.

- Сарајево је увијек било "будно" и овдје постоји неспоран консензус да је овдје почињен ратни злочин, те ко га је починио и над ким га је починио - казао је.

Нада се ће процедурални разлози који "коче" његову иницијативу за изградњу спомен-обиљежја убрзо бити отклоњени и да ће одавање почасти жртвама постати нормалан однос свих бх. народа.

- Уколико се Сарајево сматра збиром политичких структура, онда ће Казани остати мрља на образу Сарајева, али уколико се Сарајево посматра као друштво у којем нису само политичке структуре те које одређују карактер овог града, онда ће та мрља остати само на тим структурама, уколико сви остали елементи цивилног друштва преузму и прихвате одговорност оних који су починили злочине и јасно се од њих дистанцирају - казао је.

Почаст жртвама одао је и шеф Мисије ОСЦЕ-а у БиХ Џонатан Мур, те представници Српског грађанског вијећа, Вијеће конгреса бошњачких интелектуалаца, Пен центра и Круга 99.

Шеф Мисије ОСЦЕ-а у БиХ Џонатан Мур истакао је да му је велика част што присуствује одавању почасти жртвама убијеним на Казанима.

- Морамо одати почаст свим жртвама било које вјере и националности. Дошао сам овдје, јер је то дио одговорности Мисије ОСЦЕ-а у БиХ да би изградили стабилнију државу за све вас - рекао је Мур.

Члан СГВ-а Рајко Живковић казао је да га је ратних година забрињавала шутња државног и војног руководства БиХ за оно што се дешава на Казанима, као и шутња дуго година послије рата о ономе што се дешавало на Казанима.

Број убијених на Казанима до данас није званично утврђен.

Пресудом Вишег војног суда из 1996. године, али и пресудом Кантоналног суда у Сарајеву четрнаест припадника 10. брдске бригаде осуђено је за ратни злочин убиства или за непријављивање починилаца убистава на Казанима.

На по шест година осуђени су Есад Туцаковић, Зијо Кубат, Рефик Чолак и Мевлудин Селак те на по 10 мјесеци Сенад Хасић, Сабахудин Жига, Самир Сеферовић, Омер Тенџо, Есад Раонић, Самир Лјубовић, Сенад Харачић и Армин Хоџић.