latinica  ћирилица
26/10/2014 |  17:30 | Аутор: Спортска централа

Ђурић одговорио Звезди: Да ли штитите хулигане?

Предсједник ФК Партизан Драган Ђурић реаговао је на саопштење Црвене звезде поводом инцидената на утакмици Србија - Албанија.
Драган Ђурић - Фото: B92
Драган ЂурићФото: B92

Ђурић је поставио неколико питања на која очигледно очекује одговоре са "Маракане", али је и нагласио да саопштење црвено-бијелих не иде у прилог нормализацији односа два клуба.

У саопштењу се каже:

Поштовани љубитељи фудбала у Србији,

Зачуђен саопштењем ФК Црвена звезда издатим јуче за вријеме њихове првенствене утакмице са ФК Доњи Срем, а наводно испровоцираним краћим интервјуом који сам дао за лист "Вечерње Новости", принуђен сам да својим спортским пријатељима из црвено-бијелог табора поставим неколико питања:

1. Зашто сте реаговали на моју изјаву када се у њој ФК Црвена звезда ни на који начин не спомиње? У ком дијелу изјаве сте се препознали и одлучили да реагујете?

2. Зашто тврдите и наглашавате да "неког штитим" обзиром да сам истакао да дио одговорности за нереде, испровоциране шовинистичком провокацијом гостију и агресивним понашањем гостујућих фудбалера, сносе и државни органи и ФСС? На државне органе се нисам "брутално обрушио", лишите спорт такве фразеологије. Али питам се кога ви штитите. Ако штитите државне органе, што не спада у дјелокруг једног фудбалског клуба, поставља се питање ко Вас је и по ком основу овластио да то чините. Ако штитите хулигане који су утрчали у терен, даља питања су сувишна.

3. Организација утакмица је спортско, а не политичко питање, ја у својој изјави нисам изашао из спортског оквира и бавио се политиком. Да ли је то случај и са вашим саопштењем?

4. Организација утакмица је заједнички рад и обавеза клубова учесника и државних органа, па је и у случају нереда одговорност заједничка. Да се утакмице крајње високог ризика заједничким радом и разумјевањем могу успјешно организовати показују утакмице Партизан – Бешикташ и претходни "вјечити дерби", на коме је додуше било одређених инцидената, али не на терену. Зашто у случају утакмице Србија – Албанија сву одговорност сваљујете на ФСС? Зашто тврдите да полиција не може да буде присутна око терена на европским утакмицама, када је била присутна на утакмици Партизан – Бешикташ и званичницима УЕФА не само да то није сметало, већ су дали похвале полицији и организатору.

5. Деведесетдевет посто фудбалских људи и независних експерата су истакли да је наш највећи пропуст и разлог за строго кажњавање, утрчавање у терен лица које је било главни актер "афере Ђенова". Само ви у Србији не дијелите то мишљење, зашто? Да се афера Ђенова, стара четири године, разријешила до овог утрчавања не би дошло. Зашто се ви не слажете са том очигледном чињеницом?

6. Никада нисам изјавио да имам "личне пријатеље у УЕФА", зашто ми то спочитавате? Партизан је од УЕФА добијао и казне када је заслуживао, али и похвале као послије утакмице са Бешикташом. Наравно да те похвале не би биле могуће да нисмо имали пуну помоћ, сарадњу и разумјевање државних органа.

7. Како замишљате да је могућа сарадња и пријатељство два клуба ако годинама засипате српску јавност клеветничким, неистинитим и неаргументованим саопштењима?

ФК Партизан не жели да се упушта у било какву приземну полемику, али не жели ни да ћути на обмањивање јавности и скретање пажње са истинских проблема у српском фудбалу.

Београд, 26.10.2014. године

Предсједник ФК Партизан
Драган Ђурић