latinica  ћирилица
27/10/2014 |  07:50 | Аутор: СРНА

Соколац: Дочек часног крста из Јерусалима

У Сокоцу ће данас бити обиљежена крсна слава храма Свете Петке и уприличен дочек Часног крста из Јерусалима.

Часни крст ће бити дариван у помен на погинуле борце у одбрамбено-отаџбинском рату који су сахрањени на Војничком спомен-гробљу Мали Зејтинлик у Сокоцу и све оне борце који су своје животе дали за Републику Српску.

Уз благослов Његове светости патријарха српског Иринеја, Часни крст из Јерусалима дариван је храму Свете Петке у помен на 100-годишњицу Првог свјетског рата, Сарајевског атентата и рођења блаженопочившег патријарха Павла.

Дочек Часног крста и његово уношење у храм планирано је у 8.30 часова, а Света литургија биће служена у 9.00 часова, саопштено је из храма Свете Петке.

Послије Свете литургије биће обављено ломљење славског колача и служен парастос борцима погинулим током одбрамбено-отаџбинског рата.

У програму под називом "Радуј се Преподобна мати Параскево, утјехо ожалошћених" учествоваће дјеца из Велике Хоче и Ораховца, као и изворна пјевачка група из Велике Хоче с Косова и Метохије.

На овој манифестацији наступиће ученици београдских школа с вјероучитељима, пјесници из Удружења књижевника Србије и умјетници из Београда.

Братство храма Преподобне мати Параскеве - Свете Петке са Сокоца позива вјернике да присуствују храмовној слави и увеличају прославу.