latinica  ћирилица
27/10/2014 |  08:04 | Аутор: ТАНЈУГ

Украјина: Воде проевропске странке, Порошенко за коалицију

Према прелиминарним резултатима, послије 22,63 одсто пребројаних гласова након јучерашњих ванредних парламентарних избора у Украјини, убједљиво воде проевропске странке, саопштила је украјинска Централна изборна комисија.

У благом вођству је Народни фронт премијера Арсенија Јацењука који је освојио 21,71 одсто гласова, а одмах иза њега је Блок предсједника Петра Порошенка са освојених 21,62 одсто гласова.
На трећем мјесту је партија Самопомоћ чији је лидер градоначелник Лавова на западу Украјине Андреј Садови. Та странка је добила 10,49 одсто гласова бирача, преноси Итар Тас.

Иза ње су Опозициони блок Јурија Бојкоса са 9,57 одсто, Радикална странка Олега Љашкоса са 7,69 одсто и Отаџбина бивше премијерке Јулије Тимошенко са 5,90 одсто гласова.
Више од 34,6 милиона људи у Украјини има право гласа. У Украјини је било отворено око 30.000 биралишта, а 112 у 72 стране земље.
За посланичка мјеста у украјинском парламенту Ради надметало се укупно 6.436 кандидата.
Предсједник Порошенко је синоћ, два сата послије затварања биралишта, поздравио убједљиву побједу проевропских партија, рекавши да су јуче одржани избори показали да су Украјинци подржали његов план о окончању сукоба у источној Украјини, његову прозападну политику и демократске реформе, преноси Ројтерс.

"Већина бирача је гласала за политичке снаге које подржавају предсједников мировни план и траже политичко рјешење ситуације у региону Доњецка", изјавио је Порошенко.