latinica  ћирилица
27/10/2014 |  08:20 | Аутор: ТАНЈУГ

Русеф: Бићу много боља предсједница

Бразилска предсједница Дилма Русеф позвала је, послије побједе у другом кругу предсједничких избора, све Бразилце да се уједине зарад будућности земље.
Дилма Русеф - Фото: Getty Images
Дилма РусефФото: Getty Images

"Позивам све Бразилце, без изузетка, да се уједине зарад будућности Бразила", рекла је Русеф пред окупљеним присталицама њене Радничке партије у Бразилији.

Промуклим гласом послије вишенедјељне кампање, Русеф је казала да жели да буде "много бољи предсједник него што је досад била", пренијела је агенција Ројтерс.

Русеф је навела да ће њен приоритет у другом мандату бити политичке реформе и обећала да ће с Конгресом сарађивати на промјенама које захтијева држава.
На основу 99,66 одсто пребројаних листића, Русеф је освојила 51,6 одсто гласова, док је опозициони кандидат Аесио Невеш добио 48,4 одсто.

Невеш је, признајући пораз, рекао присталицама да је телефоном позвао Русеф и честитао јој на побједи.
"Рекао сам јој да би приоритет требало да буде уједињење Бразила око пројекта поштења који ће донијети достојанство свим Бразилцима", истакао је Невеш, пренијела је агенција АФП.

Радничка партија Дилме Русеф на власти је 12 година и за то вријеме, захваљујући програмима социјалне помоћи, на милионе људи је "изронило" из сиромаштва, навела је агенција АП.

Кампање два кандидата у протекле три седмице достигле су тачку кључања, у којима Радничка партија Русефове и Невешова Социјалдемократска странка, на мјесту предсједника од 1995-2003, нису штедјеле вербалне увреде и оптужбе.
У слоганима своје партије, Русефова је позвала Бразилце да се сјете "духова прошлости" када је Невешова партија била на власти, с високом стопом сиромаштва, незапослености и хиперинфлације, указујући да су социјални програми њене партије помогли милионима да се извуку из сиромаштва, као и да је незапосленост на историјском нивоу.

Невеш је, с друге стране, позвао бираче да погледају "монструме садашњости", укључујући економску рецесију, инфлацију која је изнад владине пројекције од 6,5 одсто, као и оптужбе да је Радничка партија била умијешана у корупционашки скандал у државној нафтној компанији "Петробрас".

Предсједничка трка постала је драматична када је главни опозициони кандидат Едуардо Кампос изгубио живот у авионској несрећи у августу, а Марина Силва, која је дошла на његово мјесто, одмах остварила двоцифрено вођство у односу на Русефову и Невеша.
Њена кампања била је усредсређена на незадовољство грађана јавним службама, што је био повод за протесте милиона Бразилаца прошле године, али није нашла упориште у бирачком тијелу и гласачи су је напустили у року од неколико седмица.
То је отворило простор за Невеша да оствари убједљив резултат у првом кругу избора 5. октобра и заузме друго мјесто, приморавајући Русефову да уђе у други изборни круг јер није остварила апсолутну већину.