latinica  ћирилица
27/10/2014 |  10:26 | Аутор: Агенције

Меркел тражи четврту индустријску револуцију

„У секторима као што је производња чипова свјетско тржиште је далеко испред нас“, казала је Меркел на њемачком IT самиту у Хамбургу.

Њемачка треба да развије компјутеризовану индустријску производњу, индустрију 4.0, саопштила је канцеларка Ангела Меркел.

“У секторима као што је производња чипова свјетско тржиште је далеко испред нас“, казала је Меркел на њемачком IT самиту у Хамбургу.

Она је навела да Њемачка, ако повеже дигиталне технологије с индустријским производима и логистиком, односно индустријом 4.0, има изгледе да преузме вођство.

Циљ индустрије 4.0 је паметна фабрика коју карактерише прилагодљивост, ефикасно коришћење ресурса и ергономика, као и интеграција клијената и пословних партнера у пословни процес.

Код већине индустријских предузећа у Њемачкој паметна фабрика важан је саставни дио пословне стратегије, али у пракси тек свака пета фирма управља својим производним погонима и пословним јединицама преко умрежених IT система.

Стручњаци сматрају да би индустрија 4.0 или четврта индустријска револуција могла постати стварност за десет до 20 година.

Меркел је поручила да више не жели да Европа стално каска за Сједињеним Америчким Државама и Кином у дигиталном сектору.

“Да би у томе успјела, Европа треба изабрати прави смјер“, рекла је Меркел.