latinica  ћирилица
27/10/2014 |  10:39 | Аутор: Б92

Протести у Мађарској због пореза на интернет

Четири мушкараца из Будимпеште, као и још два из других градова, ухапшени су након што их је полиција испитала у вези с вандализмом у сједишту владајуће странке Фидес, послије масовних демонстрација против нових планова владе о увођењу пореза на Интернет, навела је полиција.

Више од 10.000 људи протестовало је јуче у Будимпешти због планираног пореза на количину података коју корисници преузимају с интернета, називајући то "назадном идејом" која ће ограничити основна демократска права и слободе.

Узвикујући "Слободна Мађарска, слободан интернет", демонстранти су отишли до штаба партије Фидес премијера Виктора Орбана, гдје су испред врата оставили коришћене тастатуре.

Како је пренијела агенција АФП, неки од демонстраната полупали су неколико прозора на сједишту странке послије чега је полиција опколила зграду.

Протест је организовала Фејсбук група која има више од 210.000 присталица, навео је Ројтерс.

Према приједлогу пореских закона за 2015. годину, који је у уторак поднијет мађарском парламенту, порез за сваки започети гигабајт пренесених података биће 150 форинти (49 евро-центи), при чему у случају физичких лица може мјесечно да достигне највише 700 форинти (2,28 евра), а у случју правних лица 5.000 форинти (16,32 евра).

Порез ће плаћати даваоци услуга.

Влада од те мјере очекује раст прихода државе од 20 милијарди форинти (65,3 милиона евра), рекао је државни секретар министарства националне економије задужен за државни буџет, Петер Бене Банаи.