latinica  ћирилица
27/10/2014 |  14:04 | Аутор: РТРС

Почело суђење Здравку Крсмановићу

У Основном суду у Фочи почело је суђење бившем начелнику општине Здравку Крсмановићу за незаконито примање радника у општинску администрацију, злоупотребу службеног положаја и за фалсификовање исправе.

У Основном суду у Фочи против Здравка Крсмановића отворен је још један процес у којем га Окружно тужилаштво Требиње терети да је незаконито додјељивао буџетски новац намијењен за изградњу Светосавског храма. Настављен је и претрес у процесу "злоупотреба службеног положаја и фалсификовања докумената у случају незаконитог запошљавања". У оба процеса по свим тачкама Крсмановић се изјаснио да није крив. 

Крсмановић је на основу захтјева Удружења грађана за изградњу храма Светог Саве, чији је и предсједник, у октобру 2012. године, одобрио пребацивање новца намијењеног у општинском буџету за подизање овог храма и њихово искоришћавање за друге послове.

Осим отварања судског процеса у овом случају, у Основном суду у Фочи, настављен је још један претрес раније започетог процеса којим тужиоци Крсмановића терете да је незаконито запослио двадесет радника.

Срђан Вукановић, портпарол Окружног тужилаштва Требиње, рекао је да се Крсамновић, осим кривичног дјела злоупотребе службеног положаја, терети и за кривично дјело фалсификовања и уништавања службене исправе и повреде права при запошљавању у статусу незапослености.

Крсмановић све оптужбе одбацује и каже да је радио све по закону и у складу са овлашћењима која је имао као начелник општине. Он тврди да су ти судски процеси наставак политичке приче против њега и да има аргументе.

И док се у Основном суду у Фочи очекује наставак суђења, из Окружног тужилаштва Требиње потврда да разматрају покретање још једног поступка против Крсмановића и то због кредитног задужења општине од 2 милиона КМ без сагласности Скупштине општине Фоча.