latinica  ћирилица
27/10/2014 |  14:44 | Аутор: Агенције

Три рецепта против прехладе и пада имунитета

У овом периоду године, кућна апотека је незамислива без шипка или дивље руже (Rosae pseudofruktus). Изузетно је љековит и садржи хранљиво биљно уље. Плод се бере ручно, крајем септембра и у октобру, када сазријева, али и до првих дана децембра.

Суши се на сунцу или у сушарама, на температури од 80 степени, након тога је тврд, смежуран, сјајан и тамноцрвене боје. Има слатко-кисели укус и нема мирис.

Сјеме садржи око 10 одсто масног уља, које је богато олеинском, линолном и линолеинском киселином. Шипак је пун витамина Ц и К, каротеноидима ликопеном и бета-каротеном, инвертним шећером и сахарозом, пектинима, танинима.

Због вриједних састојака, користи се као тоник, витамински напитак против прехладе и грипа, као благи диуретик и лаксатив. Џем и мармелада од шипка се код нас традиционално припремају, а оно што је можда мање познато је да се витамин Ц чак годину дана задржава у овим слатким зимницама.

Чај од дивље руже дјелује ефикасно код умора, малаксалости и анемије, прочишћава крв, помаже органима за варење, подстиче излучивање урина без надражаја бубрега. Спречава стварање пијеска, ублажава упале уринарног тракта.

Рецепти:

За почетак дана – Кашику уситњеног, осушеног плода прелијте с двије шоље вреле воде, оставити пола сата. Охладите, проциједите, додајте по жељи кашику меда и попијте прије јела. Савршен је за расањивање и добро расположење.

Јачи имунитет – Три супене кашике уситњеног, сушеног плода шипка потопите у 0,5 л хладне воде и оставите да стоји три дана. Затим прокувајте пола сата, оставите да се прохлади па проциједите и помијешајте с истом количином млијека, засладите кашиком меда. Пијте пред спавање. Чај јача организам, посебно код старијих особа.

Сув кашаљ и прехлада – Супену кашику добро уситњеног сувог плода шипка прелијте са 2 дл кључале воде, поклопите и оставите да одстоји 15 минута. Проциједите, засладите кашичицом багремовог меда и пијте прије јела, три пута на дан. Ако је назеб узрок кашља, пијте га чешће. Важно је да увијек буде свјеже спремљен, никако подгријан.