latinica  ћирилица
27/10/2014 |  15:59 | Аутор: vecernjenovosti

Приштини упозорење из ЕУ

Брисел већ послао строге инструкције за организацију сљедећег регионалног окупљања. Скуп без симбола косовске државности, а гостима из Београда осигурати безбједност.
Приштини упозорење ЕУ - Фото: Novosti.rs
Приштини упозорење ЕУФото: Novosti.rs


Сљедеће окупљање шефова дипломатија и министара привреде региона, на којем ће се за истим столом, између осталих, поново наћи Ивица Дачић и Енвер Хоџај, биће одржано у Приштини до краја године, а Брисел је већ косовским властима послао стриктне инструкције како тај скуп мора да изгледа.

Како сазнају "Новости", њима је речено да скуп, који је процјењен као састанак високог ризика, мора бити организован по "београдском моделу", односно да не смије бити никаквих провокација у виду истицања државних обиљежја, застава, грбова... Посебно је наглашено да се свим учесницима мора обезбиједити максимална безбједност, имајући у виду да нису искључени протестни скупови због доласка гостију из Београда, односно подршке званичницима из Тиране.

ЕУ је одала признање Србији за организацију министарске конференције у четвртак, у Београду, на којој је осим Хоџаја био и албански шеф дипломатије Дитмир Бушати. И поред тога што су на маргинама конференције гости из Приштине и Тиране подгријевали атмосферу врућим изјавама, српски званичници нису "насјели" на провокације, што је поздрављено у Бриселу.

Према ријечима директора Канцеларије за КиМ Марка Ђурића, српски званичници увијек строго пазе да било којим чином имплицитно или експлицитно не прихвате приштински поглед на статусно питање, па ће и одласци у Приштину бити условљени показаном спремношћу представника косовских Албанаца да статус не стављају изнад дијалога и нормализације односа.

Душан Јањић, из Форума за етничке односе, каже да ће и Приштина као сљедећи домаћин регионалног скупа морати да се држи договорених правила, због чега не вјерује да ће српска страна наићи на "провокације", али, не искључује да се пред тај састанак атмосфера на КиМ усија:

- Пошто вјерујем да покрет "Самоопредјељење" неће бити дио будуће косовске владе, може се очекивати да они због тог скупа организују митинг, јер су противници европског мијешања у косовске ствари и залажу се за уједињење свих Албанаца.

Баш као што су и представници Приштине у Београду "на маргинама" скупа промовисали косовску државност, Јањић каже да ће и српски званичници у Приштини, изван сале у којој ће бити састанак, моћи да изнесу своје виђење статусног питања и кажу да су дошли у српску покрајину, уколико то буду жељели и процијене да је то потребно.

Некадашњи амбасадор у Берлину Иво Висковић каже  да ће се ЕУ сигурно побринути да протокол министарског окупљања у Приштини буде познат до детаља, јер се Београд неће одазвати позиву уколико се унапред буде спремала непримјерена пропаганда домаћина. На питање да ли очекује да српски завничници на маргинама приштинског скупа пошаљу поруке да је Косово и Метохија  српска територија, Висковић каже да треба добро процијенити шта је у таквим ситуацијама дипломатски мудрије.