latinica  ћирилица
27/10/2014 |  16:17 | Аутор: ТАНЈУГ

Двије водеће странке у Украјини преговарају о влади

Двије странке које су освојиле највећи број гласова на парламентарним изборима у Украјини преговарају о формирању коалиционе владе, изјавио је данас Јуриј Луценко, лидер Блока Петра Порошенка.

"Преговори са Народним фронтом премијера Арсенија Јацењука управо су почели. Почеле су консултације између предсједника Порошенка и премијера, а већи састанак са представницима обје политичке снаге планиран је за данас", рекао је Луценко на конференцији за новинаре.

Луценко је у недјељу казао да ће одлука о томе ко ће бити премијер бити донијета у разговорима о коалиционој влади, наводи РИА Новости.

Ванредни парламентарни избори у Украјини одржани су јуче, а украјинска Централна изборна комисија је данас, након прикупљања података из свих 198 дистриката, саопштила да је одзив бирача био 52,42 одсто.

Послије пребројаних мало више од 45 одсто гласова, Народни фронт је освојио 21,62 одсто, а Блок актуелног предсједника Петра Порошенка 21,47 одсто гласова, саопштила је Централна изборна комисија.

Иза двије водеће странке налазе се странка градоначелника града Лавова Андрије Садовија Самопомоћ са 11,13 одсто, Опозициони блок са 9,76 одсто, националистичка Радикална странка Олеха Лјашка са 7,36 одсто и Отаџбина бивше премијерке Јулије Тимошенко са 5,71 одсто гласова.

ОЕБС: Избори у Украјини у складу са стандардима

Парламентарни избори у Украјини означили су важан корак у правцу консолидације демократије и у великој мјери су одржани у складу са демократским стандардима, саопштила је данас Организација за европску безбједност и сарадњу (ОЕБС).
"У овом критичном тренутку за будућност земље, украјинске институције и гласачи су одговорили на страховите изазове изборима који су у великој мјери испунили демократске стандарде", изјавио је шеф посматрачке мисије ОЕБС-а у Украјини Кент Харстет.

"Тај одговор, а посебно, настојање власти да омогући гласање у што више области у земљи, показује ријешеност која ће помоћи земљи да превазиђе своје националне и међународне изазове", указао је он.

Харстет је рекао да избори "означавају важан корак у настојању Украјине да усклади демократски изборни процес са међународним обавезама".

Како је истакао, јучерашњи избори су показали "поштовање према основним (људским) слободама", преносе агенције.

Званичник ОЕБС-а је навео да је било "много позитивних аспеката, као што је независан и ефикасан рад Централне изборне комисије". Он је додао да је гласање и бројање гласова било транспарентно, да је изборна кампања била "видљива" и да је пружила могућност учесницима да се "надмећу", али је нагласио да је било и случајева застрашивања и пријетњи кандидатима.
"Избори су пружили бирачима стварну могућност да гласају и исказано је поштовање за основне слободе", стоји у ОЕБС-овом прелиминарном извјештају који је Харстет представио.

Такође је оцијењено да је слика у медијима била "разноврсна", али је званичник ОЕБС-а указао на случајеве у којима је "аутономија медија и независно извјештавање нарушено политичким или економским интересима, док су у извјештајима појединих приватних медија предњачиле предрасуде“.

Посматрачи ОЕБС-а наводе да нови парламент треба да обезбиједи усвајање кључних реформи, док, како истичу, све неправилности треба да буду исправљене у складу са владавином права и кроз демократске институције.

ОЕБС је навео и да је било неколико изолованих инцидената на дан гласања, а да је данима уочи избора било и случајева застрашивања и уништавања имовине појединих партија.

Шеф делегације Парламентарне скупштине Савјета Европе Кристофер Коуп изјавио је да су Украјинци изабрали нову Врховну раду, која ће по саставу бити другачија од претходне.
“Они су тиме показали да желе да виде да се њихови проблеми рјешавају. Врховна рада сада мора брзо да усвоји реформе са којима се касни“, рекао је Коуп и додао да су ПС СЕ и Венецијанска комисија спремне да пруже помоћ украјинским властима у том погледу.

Према прелиминарним резултатима, на ванредним парламентарним изборима у Украјини убједљиво воде проевропске странке. У благом вођству је Народни фронт премијера Арсенија Јацењука који је освојио 21,71 одсто гласова, а одмах иза њега је Блок предсједника Пјотра Порошенка са освојених 21, 62 одсто гласова.

Русија ће признати резултате украјинских избора

Русија ће признати резултате украјинских парламентарних избора, рекао је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров и додао да се нада да ће Украјина формирати конструктивну владу и радити на ублажавању тензија у земљи и побољшању односа с Москвом.
"Кад се све узме у обзир, ови избори су одржани, иако не на цијелој територији Украјине. Мислим да ћемо признати изборе, јер је за нас веома важно да Украјина коначно добије руководство које се неће борити међу собом и које неће вући Украјину ка Западу или ка Истоку, већ ће рјешавати стварне проблеме с којима се земља суочава", рекао је Лавров, преноси РИА Новости.

Лавров је за агенцију Тасс, рекао и да се нада да ће нова украјинска влада бити конструктивна и да ће радити на ублажавању тензија у земљи и побољшању односа с Москвом.

Шеф руске дипломатије рекао је и да Москва вјерује да су парламентарни избори у Украјини, одржани у недјељу, важећи, упркос бројним кршењима правила.
"Да ставимо на страну бројне неправилности током припреме избора и методе принуде примењиване на више кандидата, као и мјере да се друге политичке снаге уклоне из политичког процеса и учествовања на изборима. Избори су ипак одржани", закључио је Лавров.

Лавров је додао и да се Русија нада да ће нова украјинска влада започети национални дијалог у складу са споразумом из Минска.
"Претпостављамо да ће влада такође узети у обзир своје обавезе из споразума из Минска, као што је покретање националног дијалога који ће укључити све регионе и политичке снаге у земљи да спроведу уставне реформе, што је давно обећала, али још није почела", закључио је Лавров.

Руско Министарство иностраних послова саопштило је да је одржавање парламентарних избора у Украјини пружило шансу за успостављање мира на истоку, али да би велики број "националиста" у парламенту могао да поткопа тај процес, јавиле су РИА Новости.