latinica  ћирилица
27/10/2014 |  16:45 | Аутор: РТРС

Издаваштво Српске на Сајму књига у Београду

Пригодном свечаношћу, данас је отворен наступ Републике Српске на 59. Међународном сајму књига у Београду.

Обједињени, репрезентативни наступ организује Представништво Републике Српске у Србији, уз подршку Министарства просвјете и културе и у сарадњи с Народном и универзитетском библиотеком и Удружењем издавача Републике Српске.

На штанду Републике Српске ове године изложене су 73 нове књиге које су приредила 33 издавача из Српске. Наступ је у знаку обиљежавања 100. годишњице рођења најпопуларнијег писца српског језика – Бранка Ћопића. Ту је и штанд Удружења издавача Републике Српске. Бањалучка "Бесједа" изложила је тридесетак нових наслова, а пред публиком су и књиге Завода за уџбенике из Источног Сарајева.

Предраг Рончевић изт Завод за уџбенике и наставна средства Источно Сарајево каже да је и ове године, као и претходних, Завод за уџбенике представио велики опус издања, како из области белетристике и наставних средстава, тако и уџбеника.

У Задужбини "Петар Кочић" Бањалука-Београд у први план истичу издања Ћопићевих дјела, која већ првог дана привлаче пажњу публике. За Републику Српску, како су навели, Београдски сајам књига има посебну важност.

Министар просвјете и културе Републике Српске, Горан Мутабџија, истакао је да је присуство Српске на Међународном сајму књига у Београду веома значајно, јер Срби са обје стране Дрине говоре истим језиком, пишу истим писмом и стреме истим циљевима.  У оквиру свечаног програма поводом представљања Републике Српске на Сајму, Мутабџија је рекао да књига има изузетан значај за сваки народ, па и за Србе у Српској и представља одраз грађанске слободе и слободе стваралаштва.

Директор Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић пожелио је да и овогодишњи, пети наступ Републике Српске на овом сајму протекне радосно и да Српска представи дјела и ствараоце којим се поноси и који су актуелни.

Првог сајамског дана, на штанду Српске уприличене су промоције дјела "Колумне" аутора Бранка Чучка и "Црна књига - патње Срба БиХ за вријеме свјетског рата 1914. до 1918. године" Владимира Ћоровића.

У наредним данима, Удружење издавача Републике Српске представиће се низом нових наслова, међу којима као свог фаворита виде књигу "Како сам бранио Принципа и другове 1914", аутора Рудолфа Зистлера.

У суботу, 1. новембра биће додијељена Повеља успјеха издавачу најтраженије књиге из Републике Српске, чиме ће њихово учешће на овогодишњем сајму бити и окончано.

Током 59. Међународног сајма књиге читалачкој публици у српској престоници представиће се 500 излагача из Србије и иностранства.