latinica  ћирилица
27/10/2014 |  18:44 | Аутор: СРНА

Приштина: Осуда напада на новинара

Грађанска иницијатива "Српска" осудила је јутрошњи напад на новинара телевизије "Клан" у Приштини Миљота Хашимју, истичући да је то најдиректнији атак на јавну ријеч, слободу медија и слободно изражавање.

- Мањинске заједнице на Косову одлично знају како је кад се слободе ограничавају или још горе угрожавају, какви год да су мотиви за то - наводи ГИ "Српска".

Овај, као и низ других инцидената који су се десили у претходном периоду на Косову, директна су посљедица институционалног вакуума који је настао усљед неформирања институција на Косову, сматрају у "Српској".

Шеф Мисије ОЕБС-а на Косову Жан-Клод Шлумбергер осудио је покушај убиства новинара ТВ станице "Клан", наглашавајући да новинари треба да буду слободни и безбједни да би радили свој посао. Он је позвао правосудни систем да ради на овом случају и да што прије покрене поступак против починиоца.

Новинар Хашимја избоден је јутрос на радном мјесту, а осумњичени за напад је ухапшен, речено је у Косовској полицијској служби. Наведено је да је Хашимја нападнут на радном мјесту и да теже повријеђен. Повријеђени је пребачен у приштински Универзитетски клинички центар гдје се послије указане љекарске помоћи успјешно опоравља.