latinica  ћирилица
27/10/2014 |  19:57 | Аутор: AFP

Камерон: Нема пара за ЕУ, узалуд пријетње

Премијер Велике Британије Дејвид Камерон одбацио је данас захтјев Европске уније да уплати додатних 2,1 милијарду евра у заједнички буџет, упркос упозорењу Брисела да се Лондон суочава са казном уколико новац не уплати до 1. децембра.

"Британија никоме неће уплатити двије милијарде евра 1. децембра и одбацујемо налог да извршимо такву уплату. Борићемо се са тим на све расположиве начине", рекао је Камерон у парламенту у Лондону.

"Обим захтјеваних средстава и тајминг захтјева нису прихватљиви. То је новац британских пореских обвезника, а не неки кусур", рекао је премијер.

Европски комесар за буџет и финансијско програмирање Јацек Доминик изјавио је да ће Британија у законском року морати да уплати додатних 2,1 миљарду евра у буџет ЕУ.

"Закон каже да морају да плате", рекао је комесар у Бриселу, и додао, да је изненађен љутњом Британаца на рачун који им је испостављен прошлог петка.

Доминик је искључио могућност да се о овој суми поново преговара, наводећи да ће у случају да Британија  не уплати средства на вријеме против ње бити покренут одговарајући поступак. Комесар није желио да прецизира какве би конкретне посљедице Британија могла да сноси ако не плати, рекавши да ће о томе одлучивати предсједник Комисије и Савјет ЕУ.