latinica  ћирилица
27/10/2014 |  22:58 | Аутор: РТРС

Протест Сембераца због подјеле ваучера

Око 300 мјештана поплављених села Бродац, Батковић, Велино Село, Остојићево, Трњаци и Балатун протестовало је вечерас због, како су навели, злоупотреба у подјели хуманитарне помоћи и ваучера Фонда солидарности за обнову Републике Српске.

Ове оптужбе су упутили на рачун градске управе која је организовала попис штете и подјелу помоћи. Нико од позваних из градске управе није присуствовао скупу. 

Незадовољство радом градске управе због подјеле хуманитарне помоћи мјештанима страдалим у мајским поплавама у Семберији траје већ мјесецима, али је кулминирало након посљедње подјеле, 11. октобра. То је натјерало око 300 људи да се вечерас окупе у Броцу. Стигли су и из околних села Балатун, Трњаци, Остојићево, Велино Село, али су врата Дома културе, гдје је скуп требао да буде одржан, била закључана.

Незадовољни грађани позвали су на протестни скуп представнике и локалне и републичке власти, али се из градске управе нико није појавио.

Мирослав Миловановић, савјетник предсједнице Владе РС, рекао је да ће надлежне институције Републике Српске сигурно радити свој посао и да ће ову ситуацију разријешити.

Окупљени су од надлежних органа затражили да се спроведе истрага због рада комисија за попис штете и дистрибуције хуманитарне помоћи. Кривичне пријаве, како најављују, припремају против одговорних из градске власти у Бијељини, у првом реду против Милорада Софренића, начелника за финансије и повјереника за подјелу хуманитарне помоћи.

Софренић одбацује оптужбе и каже да се документација у вези с пописаном штетом може провјерити.

У ЦЈБ Бијељина саопштено нам је да учесници данашњег скупа нису поднијели ниједну пријаву. Бијељинско Окружно тужилаштво води истрагу због злоупотреба ваучера Фонда солидарности.