latinica  ћирилица
28/10/2014 |  08:14 | Аутор: ТАНЈУГ

Торонто добио новог градоначелника

Грађани највећег канадског града Торонта су на изборима за градоначелника изабрали умјереног конзервативца Џона Торија, који ће на челу града замијенити контроверзног Роба Форда, чиме је окончано хаотичних 18 мјесеци у Градској скупштини Торонта.

То је био други покушај радио водитеља Торија (60) у посљедњих десет година да постане градоначелник Торонта, а овај пут му је главни ривал био брат Роба Форда, Даг, који је ускочио у изборну трку прошлог мјесеца, како би замијенио брата који се изненада повукао како би се подвргнуо лијечењу од рака, пренијела је агенција АФП.
Роб Форд је, истовремено, повратио своје старо мјесто у градској скупштини, наводе канадски медији.

На изборима за градоначелника Торонта је гласало рекордних 53,4 одсто гласача, при чему је, како показују прелиминарни избори, Тори однио побједу с подршком 40 одсто гласача, док је Даг Форд добио 34 одсто гласова.
Торијева кампања је почивала на обећању да ће премостити подјелу између такозване "Фордове нације" грађана предграђа, који захтијевају ниже порезе на некретнине, и становника центра, који су очајнички жељели да се оконча период скандала у градској вијећници и зато гласали за било кога осим браће Форд.

"Док сам ја на челу града, сваки ћошак Торонта ће бити важан", истакао је Тори.
Роб Форд (45), који је привукао пажњу свјетске јавности признањем да је пушио крек док је обављао функцију градоначелника, обећао је да ће се породица Форд вратити на сцену на новим изборима за градоначелника 2018. године.

"Ми (Фордови) никад не одустајемо. За четири године ћете видети још један примјер да нико из породице Форд никад не одустаје", истакао је Роб Форд, који се на посао вратио тек у јуну, након што је провео два мјесеца на лијечењу од зависноси од алкохола и дроге.