latinica  ћирилица
28/10/2014 |  08:49 | Аутор: РТРС

Истрага против двојице државних тужилаца због прислушкивања

Канцеларија дисциплинског тужиоца при Високом судском и тужилачком савјету БиХ води истрагу против двојице државних тужилаца због сумње да су незаконито прислушкивали своје колеге и судије Суда БиХ.

Бивша замјеница главног тужиоца Тужилаштва БиХ Весна Будимир у фебруару ове године пријавила је да је мета прислушкивања, али је Тужилаштво БиХ након провјера закључило да прислушкивања није било.

Закључак Тужилаштва БиХ очито није био тачан, јер основа за истрагу ипак има, и то против двојице тужилаца из тог тужилаштва. Иако се дуго мислило да су прислушни уређаји, пронађени у Тужилаштву БиХ, коришћени само за прислушкивање државне тужитељке Весне Будимир, према вјештачењу, које је достављено главном дисциплинском тужиоцу Арбену Муртезићу, прислушкиване су и друге особе. Сумња се да су прислушкивани државни тужиоци и судије, али то тренутно није могуће доказати, јер су све датотеке с прислушкиваним бројевима избрисане с лаптопа, који је био повезан с модификованим уређајем. Лаптоп је био код тужиоца Боже Михајловића, а датотеке су избрисане након отварања истраге. Међутим, и у ономе што је вјештачењем утврђено, има основа за истрагу.

"У складу са Законом о ВСТС-у БиХ, Канцеларија дисциплинског тужиоца може потврдити да је истрага у споменутом предмету у току. С обзиром на то да је поступак у фази истраге повјерљив, односно тајан, вјерујемо да давање изјава од стране главног дисциплинског тужиоца не би било сврсисходно и не би допринијело информисању јавности", саопштено је.

Од раније је познато, како наводе сарајевски медији, да су уређаји набављени у мандату бившег главног тужиоца Милорада Барашина, да су били регистровани на Божу Михајловића, шефа Посебног одјељења за организовани криминал и корупцију, а да су у спорном периоду били у канцеларији државног тужиоца Олега Чавке. Управо ова двојица тужилаца су под истрагом. ФТВ је у фебруару ове године објавила да је тужитељка Весна Будимир примила двије СМС поруке с координатама, регистроване на базним станицама Нови Град 1, те Суд 18. ГПС уређај се налазио на адреси Краљице Јелене 88, односно у згради Тужилаштва БиХ. Међутим, није само број Весне Будимир био повезан са овим уређајем, односно са СИМ картицом која је била у њему. Након објављивања овог прилога, Тужилаштво БиХ потврдило је да од 2008. године посједује ГПС локаторе за лоцирање возила и објеката. Онда је то исто тужилаштво, након провјера ко је у њиховој институцији, када, како и у које сврхе користио ове уређаје, закључило да прислушкивања није било. Јер да јесте, морали би отворити и истрагу против некога из својих редова, пошто је праћење и прислушкивање без судског налога незаконито. Кад у Тужилаштву БиХ нису, истрагу је отворио дисциплински тужилац.