latinica  ћирилица
28/10/2014 |  08:51 | Аутор: РТРС

Погубљена дјевојка симбол отпора у Кобанеу

Дјевојка која је постала симбол отпора у Кобанеу, након што се њена фотографија с два раширена прста као симбол мира проширила глобалним медијима, заробљена је и погубљена, преносе свјетске агенције. Информација још није званично потврђена.

Припадница курдских снага под псеудоним Рехана, постала је симбол наде у опкољеном сиријском граду након што је један новинар објавио њену фотографију на Твитеру с изјавом у којој тврди да је убила више од сто припадника Исламске државе.

Вијест о њеној смрти пренијело је неколико свјетских медија, али за сада нема званичне потврде.

Раније су курдске снаге успјеле да осујете нови покушај Исламске државе да одсијече град Кобане од границе према Турској, прије него што би курдско појачање могло да се распореди.

Пред зору, преноси АФП, џихадисти су покушали, четврти дан заредом, да нападају сиријску страну границе у вријеме када се ирачка курдска јединица "Пешмерга" припрема да дође у Кобане.

Снаге "Пешмерга" су спремне да крену, али неће моћи да се распореде прије данашњег дана, тврди курдска агенција Рудав наводећи да и даље има неријешених "техничких питања" око њиховог транзита кроз Турску.

Курдске снаге, потпомогнуте ваздушним операцијама САД, боре се већ недјељама против Исламске државе око Кобанеа.

Америчка војска је саопштила да су амерички авиони извршили пет ваздушних напада недалеко од Кобанеа током викенда, уништивши седам возила и једну зграду Исламске државе.

У копненим борбама за Кобане убијено је више од 800 особа од почетка офанзиве Исламске државе, која је започета 16. септембра.

Џихадисти су изгубили 481 борца, а Курди 313, тврди Сиријска опсерваторија додајући да је међу погинулима и 21 цивил.