latinica  ћирилица
28/10/2014 |  09:58 | Аутор: ТАНЈУГ

Београд: Почела Међународна конференција о економским политикама

У Београду је данас почела Међународна конференција о социјалним посљедицама економских политика на Западном Балкану.

Циљ конференције јесте да размотри правац у којем иду економске политике у Србији, на Западном Балкану и у Европској унији, као и да подржи дијалог о адекватним политикама за социјално-економски развој, најавили су организатори скупа.
 Ова конференција ће пружити прилику за сусрет представника министарстава, социјалних партнера, стручњака, аналитичара и представника академске заједнице из Србије, ЕУ и региона Западног Балкана.
 Међународни скуп отворио је амбасадор Шведске у Србији Кристер Асп и директор канцеларије Фондације Фридрих Еберт у Београду, Хајнц Алберт Хутмахер.
 Важним питањима усклађивања текућих реформи са стварањем услова за запошљавање и добробит становништва бавиће се одабрани панелисти међу којима су и Оле Лудвигсон, посланик Европског парламента и члан делегације у парламентарном Одбору за стабилизацију и придруживање Србије ЕУ, потпредсједница Владе Хрватске Миланка Опачић, предсједник Савеза самосталних синдиката Србије Љубисав Орбовић, предсједник Уније послодаваца Небојша Атанацковић, посланици из БиХ и други.
 Организатори конференције указали су да су, без значајних даљих побољшања у управљању јавним сектором, укупној инвестиционој клими и на тржишту рада, мале шансе за брз економски опоравак и раст у региону Западног Балкана.
 Треба, међутим, обратити пажњу не само на стопе, већ и на квалитет раста, на начин на који се он остварује, као и на то ко ће имати користи од раста и како створити повољне услове за људе, посебно сиромашне и маргинализоване, поручили су организатори уочи данашње конференције.