latinica  ћирилица
28/10/2014 |  10:04 | Аутор: ТАНЈУГ

Џек Ма - најбогатији човјек Кине

Оснивач Алибабе, кинеске компаније за трговину преко интернета, Џек Ма, најбогатији је човек у Кини с богатством од готово 20 милијарди долара, пише данас њујоршки магазин "Форбс".

Према годишњој "Форбсовој" листи најбогатијих људи из Кине, број милијардера у тој земљи порастао је у овој години на 242 са прошлогодишњих 168, а само лично богатство Маа је увећано на 19,5 милијарди долара са прошлогодишњих 7,1 милијарду долара, након што је његова компанија остварила рекордну зараду од иницијалне јавне понуде акција на Њујоршкој берзи у септембру.
 Кинески предузетник је, такође, прошлог мјесеца заузео прву позицију на листи коју саставља кинески издавач "Хурун", али на којој је цифра његовог богатства знатно виша, односно 25 милијарди долара.
 Компанија Алибаба је основана прије 15 година с капиталом од 60.000 долара које су прикупили Маови пријатељи, а њена вриједност се сада процјењује на око 240 милијарди долара. Ма, као бивши професор енглеског језика који се окренуо свијету интернета, успио је да путем продаје акција Алибабе на Њујоршкој берзи прикупи преко 800 милиона долара.
 Кинески мултимилијардер Ванг Ђијанлин, водећи човек конгломерата Ванда који је купио амерички ланац биоскопа АМЦ, изгуран је ове године с прве позиције склизнувши на четврто мјесто Форбосове листе најбогатијих Кинеза.
 Изазовна година за кинески сектор некретнина, који је иначе главни извор Ванговог богатства, узроковала је пад његовог богатства на 13,2 милијарде долара са прошлогодишњих 14,1 милијарду долара.
 Робин Ли - оснивач Баидуа, кинеске верзије америчког интернет претраживача Гугла - заузео је другу позицију на листи (с богатством од 14,7 милијарди долара), док је Тенсентов Пони Ма, творац најпопуларније кинеске апликације за слање порука заузео треће мјесто (с богатством од 14,4 милијарде долара).