latinica  ћирилица
28/10/2014 |  11:25 | Аутор: ТАНЈУГ

Аустријска тинејџерка задовољна животом у Сирији

Млада Аустријанка која је побјегла у Сирију како би се придружила џихадистима рекла је у интервјуу једном француском недјељнику да је "задовољна новим животом", али аустријске власти сматрају да је интервју највјероватније дала под пријетњом оружјем.

У интервјуу за француски недјељник "Парис меч", дат СМС порукама, Сабина Селимовић (15) је рекла да ужива у животу у Сирији гдје се осјећа слободном да практикује своју вјеру на начин на који није могла у Аустрији.

Упитана каква је рутина њеног живота у граду Раки упоришту Исламске државе, Сабина је рекла да "воли да једе" и да је храна "веома слична оној у Аустрији чак и ако је припремљена у складу са исламским обичајима".
"Али овдје можете да добијете кечап, Нутелу и корнфлекс", написала је Сабина.

Сабина је рекла да су она и њена другарица Самра Кесиновић (17) из Аустрије дошле у Турску, одакле су сиријску границу прешле пјешке, а у град Раку су стигле, само са одјећом коју су имале на себи.

Аустријски агенти за борбу против тероризма вјерују, међутим, да је интервјуу који је дала Сабина, сада удата за борца из редова џихадиста, највјероватније дат под пријетњом оружјем.

Неколико седмица раније њени пријатељи и породица су рекли да им је у разговорима путем интернета Сабина рекла да жали због одласка у Сирију и да жели да се врати кући.
Агенти сматрају да је готово сигурно да је њена изјава разгњевила вође ИД и да јој је наређено да се јавно одрекне онога што је рекла.
Француски недјељник је потврдио да је тинејџерки допуштено да говори за њих само уз дозволу свог мужа, који је био у соби док је писала одговоре.

Двије девојке су напустиле Беч у априлу и оставиле поруку родитељима да одлазе да се прикључе борцима у Сирији.
Тинејџерке, обје потичу из породица које су избјегле из БиХ након распада Југославије, рођене су у Аустрији, а вјерује се да су постале радикализоване преко локалне џамије, пише "Дејли мејл".