latinica  ћирилица
28/10/2014 |  11:56 | Аутор: СРНА

Роботи највећа пријетња човјечанству?!

Милијардер Илон Маск, шеф аутомобилске компаније "Тесла", упозорава да су роботи и умјетна интелигенција "највећа егзистенцијална пријетња човјечанству".
Илон Маск, шеф аутомобилске компаније "Тесла" - Фото: Wikipedia
Илон Маск, шеф аутомобилске компаније "Тесла"Фото: Wikipedia

Маск сматра да би злогласни "ХАЛ 9000" из Кјубрикове "Одисеје у свемиру 2001" био "беба" према умјетној интелигенцији какву он замишља.

"Са умјетном интелигенцијом ми призивамо демона" - вјерује Маск, који и сам финансира стварање вјештачког мозга, који би имао исте функције као и људски.

Он предлаже законски надзор на националном и међународном нивоу, који би осигурао да људи "не направе нешто глупо".

Научници најављују да ће од 2029. године компјутери моћи да разумију људски језик.

Компјутери ће моћи да надмудре чак и најинтелигентније људе - тврди један од од водећих футуролога и стручњака за умјетну интелигенцију, Реј Курцвел.

Његове прогнозе већ су се показале тачним - 1990. године, он је најавио да ће до 1998. компјутер моћи да побиједи људског свјетског првака у шаху, што се и догодило кад је ИБМ-ов "Дип Блу" потукао Гарија Каспарова 1997. године.

Док је интернет још био тек мала мрежа за шачицу академика, Курцвел је тврдио да ће та мрежа ускоро повезати читав свијет.

Сада каже да ће за 15 година роботи престићи људе и успјети да прођу "Турингов тест", у којем морају показати интелигентно понашање равно људском.

Иако стоји иза открића првих пљоснатих скенера и синтетизатора текста у говор, Курцвел је најпознатији по теорији према којој ће у будућности доћи до спајања људи и машина!

Са милијардама долара потрошеним у истраживање и уз помоћ неких од најпаметнијих људи данашњице, само је питање дана кад ће роботи почети да се шале, уче и заводе људе.