latinica  ћирилица
28/10/2014 |  12:48 | Аутор: СРНА

Шпирић: Буџет је стабилан

Министар финансија и трезора БиХ Никола Шпирић изјавио је данас да је буџет институција БиХ стабилан и да ће све буџетске обавезе бити испоштоване са 31. децембром.
 - Фото: СРНА
Фото: СРНА

Шпирић је рекао да не зна за одлуку Међународног монетарног фонда према којој ММФ не жели да преговара са властима у БиХ које су сада у техничком мандату.

"ММФ сигурно чека конституисање нових власти, што је нормално и разумљиво", рекао је Шпирић новинарима поводом изјаве гувернера Централне банке БиХ, Кемала Козарића, да је упитно извршење обавеза буџета институција БиХ без средстава ММФ-а, а који не жели да преговара са властима у техничком мандату.

Шпирић је истакао да за ниво БиХ та средства нису потребна, већ да средства ММФ-а одлазе тамо гдје је социјална и развојна компонента, а то су ентитетски буџети.

Он је навео да БиХ нема класичну централну банку, већ да је Централна банка БиХ "класична мјењачница", подсјетивши и да БиХ нема све полуге монетарног суверенитета.

"Када нема монетарног суверенитета, онда се тешко може говорити о економским политикама, а економске политике у БиХ су дуго биле политике довијања, а не класичне економске политике", рекао је Шпирић.