latinica  ћирилица
28/10/2014 |  12:54 | Аутор: СРНА

БиХ је европска земља и заслужује мјесто у ЕУ

Шеф Делегације ЕУ у БиХ Петер Соренсен изјавио је данас да БиХ јесте европска земља која припада ЕУ и европској породици народа, а да би то и званично постала морају бити испуњени бројни политички и економски критеријуми, што се посебно односи на провођење одлуке "Сејдић- Финци", те упостављање механизма координације.

Соренсен је рекао да резултати истраживања које је провела Делегација ЕУ у БиХ прије избора показују да 89 одсто испитаника сматра да активности на политичкој сцени не одражавају њихова очекивања.

"То није добро и то треба промијенити. Око 79 одсто тог бирачког тијела сматра да ни активности на економском плану нису онакве какве би требало да буду. Све то су задаци који ће остати мом насљеднику да их рјешава са новим властима у БиХ. Видимо се ускоро у чланству у ЕУ", поручио је Соренсен на конференцији за новинаре у Сарајеву.

Он је рекао да не зна ко ће бити нови шеф Делегације ЕУ у БиХ и када ће стићи у БиХ, јер је ријеч о уобичајеној процедури именовања специјалног представника ЕУ.

Одговарајући на новинарска питања, Соренсен је рекао да из БиХ не одлази разочаран, али да иде са осјећањем да је постојала прилика да БиХ брже крене ка ЕУ, али та прилика није искориштена.

"Током мог мандата били смо јако близу да почнемо преговоре, али до тога није дошло и то је можда и осјећај с којим одлазим да је заиста штета што та прилика није искориштена", рекао је Соренсен.

Према његовим ријечима, можда би атмосфера за политички дијалог о бржем развоју БиХ била и боља да се у овој земљи изборни циклус не дешава сваке двије године, на шта политичари троше и превише енергије.

"Ствари се и даље могу мијењати. То се посебно односи на механизам координације као једну од ствари о којој смо овдје у Делегацији постигли договор са домаћим политичарима, али је тај договор за неколико часова касније пропао из неког разлога. Ко год дође на власт, мораће најприје да успостави механизам координације са ЕУ, како би била обезбијеђена средства од ЕУ", подвукао је Соренсен.

Он је изразио наду да ће нова власт у БиХ бити формирана у разумном року и да неће поново бити протраћено драгоцјено вријеме.

Према његовим ријечима, сви његови политички саговорници у БиХ били су му једнако "тешки".

"Није ријеч о појединцима и није ријеч о појединачним стварима, битно је оно што је политика, а политика ЕУ према БиХ остаје иста, без обзира ко је на челу Делегације у БиХ. Ми смо до сада јасно показали да желимо БиХ у чланству ЕУ, и политику коју смо овђе проводили формирало је 28 чланица ЕУ", истакао је Соренсен.

Он је оцијенио да ЕУ није крива због застоја у структуралном дијалогу о правосуђу јер и даље инсистира на успостављању функционалног правосуђа БиХ и владавине права, без чега нема и ни чланства у ЕУ.

Соренсен није желио да коментарише "лоше" односе на релацији Суд БиХ – Тужилаштво БиХ, али је позвао све релевантне факторе да се врате на пут успостављања функционалног правосуђа, као кључне препоставке за бржи пут ка ЕУ.

Досадашњи шеф Делегације ЕУ у БиХ, који напушта ову функцију и одлази на мјесто шефа Мисије ЕУ при УН са сједиштем у Женеви, данас је у Сарајеву одржао посљедњу конференцију за новинаре, на којој је захвалио представницима медија у БиХ за плодну и искрену сарадњу.

Соренсен је ријечи захвалности упутио и особљу Делегације ЕУ у БиХ, за коју је рекао да је најбоља у Европи, што је показала брзим реаговањем и даноноћним радом на помоћи грађанима БиХ да што лакше преброде посљедице катастрофалних поплава у БиХ.