latinica  ћирилица
28/10/2014 |  13:10 | Аутор: СРНА

Почело суђење за злочине над Србима у Трнову

Суђење Едхему Годињаку, Медарису Шарићу и Мирку Бунози, оптуженима за злочине над српским цивилима и војницима почињене на подручју Трнова 1992. године, почело је данас у Суду БиХ.

Тужилац Весна Илић рекла је у уводној ријечи да ће свједоци говорити о злочинима, улози полиције, Територијалне одбране, Оружаних снага, као и доласку јединица ХОС-а на подручје Трнова, преноси Бирн.

Годињак, Шарић и Буноза оптужени су да су учествовали у удруженом злочиначком подухвату са заједничким циљем убистава, хапшења, затварања и паљења имовине Срба у селима на подручју Трнова.

Према оптужници, припадници полиције, ХОС-а, Територијалне одбране и други припадници тзв. Армије БиХ убили су више од 90 људи, углавном лица старије животне доби, али и дијете рођено 1990. године.

Жртве, међу којима су били заробљени полицајци и припадници Војске Републике Српске, убијене су ватреним оружјем, клањем, вјешањем, дављењем, а неколико је запаљено.

Годињак је у вријеме почињених злочина био начелник Станице јавне безбједности у Трнову, Шарић командант Штаба Територијалне одбране Трново, а Буноза командант јединица ХОС-а.

Годињак и Шарић су, како је навела Илићева, учествовали у формирању заточеничких објеката на подручју Трнова у којима су цивили, заробљени полицајци и припадници ВРС-а били убијани, мучени и премлаћивани.

Према њеним ријечима, Годињак и Шарић су посредством подређених имали контролу и надзор над заточеничким објектима.

Први свједок Тужилаштва БиХ биће испитан 18. новембра.