latinica  ћирилица
28/10/2014 |  13:44 | Аутор: СРНА

РС: Препоруке за борбу против еболе

Рублика Српска је испунила све захтјеве и креирала све препоруке и документе које свака земља у овом периоду, када нема обољелих од еболе, треба да развија, те се припрема за евентуалну могућност пријављивања и уочавања таквог обољелог.
Ебола - Фото: АП
ЕболаФото: АП

Специјалиста епидемиолог у Института за јавно здравство Републике Српске Нина Родић Вукмир, потврдила је да је припремљен сет докумената, препорука и упутстава, за здравствене и остале установе које би могле бити укључене у збрињавање обољелих уколико дође до појаве еболе.

Она је истакла да је карантин спреман просторно и кадровски, уз обезбијеђене све услове.

"Република Српска има карантин који ће бити организован у Универзитетској болници – Клиничком центру Бањалука, у дијелу Клинике за инфективне болести, који има засебан улаз", рекла је Вукмирова прије почетка едукације здравствених и осталих надлежних институција са подручја бањалучке регије у вези са превентивним и противепидемијским мјерама за борбу против еболе.

Она је истакла да се карантин обезбјеђује само за здраве особе које су имале контакт са обољелим и траје до 21 дан, колико износи максимални период инкубације ове болести.

Особе које развију симптоме који личе на еболу, додала је она, биће хоспитализоване у изолацију у Клиници за инфективне болести у Бањалуци, након чега се извршава сва потребна дијагностика која се може радити једино у овој клиници, а узорци се могу анализирати у лабораторијама у Лиону и Хамбургу.

Према њеним ријечима, под здравственим надзором у Републици Српској тренутно се налази једна особа која је допутовала из западне Африке.

"Институт је у редовној комуникацији са Министарством унутрашњих послова Републике Српске, али и са Министарством безбједности БиХ, преко којих редовно добијамо информације о турама повратка наших радника, као и полицајаца и војника који су у склопу мировних мисија у Африци", рекла је Вукмирова.

Она је рекла да се ебола преноси искључиво директним контактом, контактом и са тјелесним течностима које садрже узрочнике еболе, а могу да се нађу и у вањском простору.

Помоћница директора за медицинска питања у Институту за јавно здравство Републике Српске Јања Бојанић рекла је да су симптоми еболе повишена температура изнад 38 степени, костобоља, болови у мишићима, зглобовима и општа слабост.

"Други и трећи дана почињу симптоми повраћања и пролив. Тај почетни инфективни синдром сличан је низу заразних болести. Еболу карактерише тзв. хеморагијски синдром, јер се у повраћеном садржају и урину налазе примјесе крви", рекла је Бојанићева, која је специјалиста епидемиолог.

Смрт настаје у просјеку 10. до 12. дана болести у случају акутног отказивања јетре и бубрега.

Бојанићева је истакла да се обољели од еболе лијече као што се лијече и све вирусне инфекције, искључиво сходно симптомима и клиничкој слици, јер је израда вакцине у току и још није за употребу.

Руководилац Службе безбједности ваздушне пловидбе у предузећу "Аеродроми Републике Српске" Душко Бунић је рекао да је, у сарадњи са Домом здравља Лакташи и Институтом за јавно здравство Републике Српске, на Међународном аеродрому Бањалука обезбијеђена потпуно опремљена изолована просторија, те да аеродром има и медицинску службу са јасним инструкцијама и заштитном опремом.

Данашњој едукацији су присуствовали представници домова здравља, болница, центара јавне безбједности, општинских санитарних инспекција, главни здравствени инспектор, представници Републичке управе Цивилне заштите, те представници аеродрома у Бањалуци.

Наредна едукација биће одржана сутра у Добоју за регије Добој, Бијељина и Зворник, а у четвртак, 30. октобра у Источном Сарајеву за регије Фоча, Источно Сарајево и Требиње.