latinica  ћирилица
28/10/2014 |  15:22 | Аутор: СРНА

Организација породица несталих: Апел Савјету министара

Републичка организација породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила затражила је данас да Савјет министара БиХ под хитно донесе одлуку о преузимању од Међународне комисије за нестала лица оснивачке улоге у Институту за нестала лица БиХ.
Сарајево: Представници  организација породица несталих - Фото: СРНА
Сарајево: Представници организација породица несталихФото: СРНА

Организација је упутила отворено писмо Савјету министара БиХ и ИЦМП, као оснивачима Института, у којем захтијева и да Министарство правде БиХ испита законитост рада Института и да провјери легалност свих досадашњих одлука и других унутрашњих аката Института.

У писму се захтијева и редуковање финансирања Института за нестала лица БиХ, осим за ексхумације и идентификације, све док у Институту не буду успостављени уставни принципи и законитост у раду.

Републичка организација породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила подсјећа да је раније упозорила Савјет министара БиХ да ће, уколико радна група за измјену Споразума о оснивању Института до 30. августа ове године, када се обиљежава Међународни дан несталих, не заврши овај посао, предузети све легалне и легитимне радње о том питању.

"У најкраћем року поднијећемо кривичне пријаве против оснивача Института за нестала лица БиХ", истиче ова организација.

Они су оптужили Савјет министара БиХ и ИЦМП да су као оснивачи Института за нестала лица БиХ одговорни за овакво стање у Институту.

"Упозоравамо на готово хаотичне унутрашње односе у Институту и подсјећамо да је у већини управљачке структуре Института мандат давно истекао, те да појединци већ пет до шест година остају на истим позицијама као вршиоци дужности", истиче се у писму.

Из Организације наводе да је процес тражења несталих из Републике Српске у потпуном застоју, чиме се очигледно крши Закон о несталим лицима БиХ који строго забрањује дискриминацију по националном или било ком другом основу.

"Запослени српске националности у Институту за нестала лица БиХ жртве су дискриминације, нема верификовања централне евиденције несталих, одлуке у Институту се доносе без консензуса, присутна је комерцијализација и политизација у раду Института, те проблем нетранспарентности у трошењу новца за чување тијела за шта сумњамо да је ријеч о прању новца", наглашава се у писму.

Потписници наводе да је у раду Института присутна самовоља предсједавајућег Колегијума директора Института за нестала лица БиХ Амора Машовића, за кога истичу да је незаконито преузео функцију шефа Сектора ексхумације и идентификације, осим постојеће за коју му је истекао мандат прије неколико година.