latinica  ћирилица
28/10/2014 |  15:37 | Аутор: РТРС

Више од половине посланика први пут у НСРС

На основу утврђених резултата општих избора, Централна изборна комисија БиХ објавила је и имена посланика који су добили мандат у Народној скупштини Републике Српске.

На изборима за народне посланике било је пријављено око 1.400 кандидата. Додајмо томе да је на листама за компензационе мандате било још 370 кандидата. Мјеста има за само 83.

Ко су појединци који су освојили скупштинске фотеље?

Више од половине новоизабраних посланика су нова лица која ће први пут сјести у посланичке клупе. Са новим снагама предњачи највећа парламентарна странка - СНСД. У наредне четири године гледаћемо и тридесетак посланика који су успјели да обнове мандат, али и неколико већ познатих повратника у Парламент Српске. 

Апсолутни побједник је Игор Радојичић са освојених 25.790 гласова. Међу 29 посланика СНСД који су се изборили за директан мандат са више од 10.000 гласова су и актуелни министри здравља и финансија Драган Богданић и Зоран Тегелтија. Пет чланова СНСД добило је компензационе мандате међу којима и бивиши градоначелник Бањалуке Драгољуб Давидовић.
Од новоизабраних посланика СДС највише су, чини се, гласали Семберци, па је тако и Златко Максимовић у врху листе са скоро 15.000 гласова. Ново лице је и Соња Караџић Јовичић која у Парламент Српске улази са компензационим мадатом као и коалициони партнери СДС – пензионер Илија Стеванчевић и радикал Миланко Михајлица.

Бирачи ДНС највише вјерују предсједнику ове странке Марку Павићу који је освојио скоро 12.000 гласова, углавном, Приједорчана. Клуб ДНС-НС-СРС имаће осам посланика. Странку Нова Срспка у Парламенту ће представљати Адам Шукало и Горан Ђорђић.

У нови сазив Парламента, ПДП улази са седам послника - Славиша Мирковић из Бијељине освојио је око 3.000 гласова више од партијских колега у Требињу и Бањалуци. Због териоторијалне заступљености социјалисти су се изборили за четири компензациона мандата и један директан. Клуб НДП, осим Драгана Чавића и Крсте Јандрића, чиниће и Здравко Крсмановић и Војин Митровић. Четири посланика СДА и један ХСП представљаће коалицију Домовина. 

Предсједник Народне скупштине РС Игор Радојичић изразио је данас очекивање да ће нови сазив Парламента бити конституисан у другој половини новембра, те да би, у складу са постојећим процедурама, нова влада РС могла бити изабрана до Нове године.