latinica  ћирилица
28/10/2014 |  15:49 | Аутор: РТРС

Љуска од јаја као лијек за многе болести

Љуска јајета садржи 90 одсто калцијума и најбољи је природни извор тог минерала, осим калцијума, љуска јајета садржи за људско тијело важне елементе у траговима: жељезо, бакар, манган, цинк, флуор, фосфор, кром и молибден.

Због тога многи стручњаци препоручају мљевену љуску јајета као природну и врло дјелотворну надопуну калцијума.

Зависно о животној доби, препоручена дневна доза је 1,5 - 3 г мљевене љуске јајета. При том је важно знати да 1 кашкица љуски у праху сировог јајета има око 5 г и садржи 1600 - 1800 мг калција, пише Љековити рецепти.

Рад штитне жлијезде
Љуске од 8 јаја добро опрати и осушити. Љуске здробити, прелити соком од 2 лимуна и оставити у хладњаку неколико дана. Кад се љуске отопе, текућину проциједити и помијешати с 1 л ракије и 1 кг меда. Оставити да одстоји 7 дана прије употребе. Узимати 2-4 пута на дан по 1 кашку, послије јела.

Тегобе (гастритис, чир)
1кашику мљевених љуски јаја помијешати са 1 кашиком шећера и 1 кашиком мљевеног мушкатног орашчића. Узимати 20 дана, 3 пута на дан по 1 кашкицу.

На врх ножа мљевених љуски јаја помијешати са 2 кашике лимуновог сока. Кад се љуске отопе у соку, додати 1 дл топлог млијека. Узимати 2 пута на дан, ујутро на празан желудац и навечер прије спавања.

За јачање организма и чишћење крви
Љуске од 4-5 јаја добро опрати, здробити и ставити у 3 И воде. Воду с љускама чувати у хладњаку до недељу дана и користити као воду за пиће. Дневно узимати 2-3 чаше воде с мало лимуновог сока.