latinica  ћирилица
28/10/2014 |  17:48 | Аутор: Агенције

УИО БиХ: Планирани приходи у 2015. години 6,1 милијарду КМ

Управни одбор Управе за индиректно опорезивање БиХ усвојио је План рада Управе за 2015. годину у коме се основне активности усмјеравају на наплату индиректних пореза, контролу поврата ПДВ-а и побољшање наплате принудним путем од дужника.
 - Фото: РТРС
Фото: РТРС

Према усвојеном Плану рада, пројекција прихода од индиректних пореза УИО у 2015.години планира да прикупи приходе од индиректних пореза у бруто износу од 6.119.200.000 КМ и у нето износу од 5.081.200.000 КМ.

Наведено је да ће бити модернизовани пословни процеси УИО у складу са домаћим и свјетским трендовима, успостављање и развој анализе ризика као предуслова успјешности провођења контрола, ажурирање и анализе база података о обвезницима гдје се подаци користе за откривање, спречавање и процесуирање кривичних дјела и прекршаја из области индиректних пореза.

Закључено је да сектори и одјељења УИО на основу усвојеног Плана рада за 2015.годину утврде своје оперативне планове рада са прецизираним роковима провођења мјера и то најкасније 30 дана од дана усвајања Плана рада.

УО је одобрио захтјев Управе за буџет 2015. године у минималном износу од 84,2 милиона КМ, а да се предложени анекс у вези са капиталним улагањима у вриједности од око 30 милиона КМ размотри у сарадњи са Министарством финансија и трезора БиХ и Савјетом министара које ће и предложити нацрт буџета за идућу годину.

Упозорено је да због аранжмана са ММФ нема нових запошљавања, осим ако Савјет министара БиХ донесе одлуку о томе, што је дефинисано и законом о буџету институција БиХ. Није донесена одлука о утврђивању привремених коефицијената за расподјелу средстава са јединственог рачуна за период октобар- децембар 2014. године, како би се још једном провјерили подаци о крајњој потрошњи.