latinica  ћирилица
28/10/2014 |  20:21 | Аутор: РТРС

Бијељина: Кривичне пријаве због злоупотребе ваучера

Прве кривичне пријаве против три лица из Батковића и Остојићева, код Бијељине, због злоупотребе ваучера Фонда солидарности Републике Српске стигле су из полиције у Окружно тужилаштво у Бијељини.

- Ови извјештаји се односе на лица против којих су достављени извјештаји током јула приликом пописа и процјене штете у мјестима у којима они станују, јер су члановима општинске комисије дали неистините податке - рекла је Александра Симојловић, портпаролка ЦЈБ Бијељина.

У градској пописној комисији за коју је надлежан предсједник Скупштине града Драган Ђурђевић, данас нисмо могли да сазнамо које су биле надлежности чланова комисије, а тиме и одговорност приликом пописа штете. Он је био одустан, а нико други није могао дати објашњење. Одсутни су били и надлежни у градској управи за спискове за подјелу хуманитарне помоћи у новцу и роби која је стигла посредством Црвеног крста. Питали су то и мјештани поплављених села на синоћњем протесту у Броцу.

Перица Глигић, секретар ЦК Бијељина, каже да су повјереници Цивилне заштите у мјесним заједницама правили спискове, те преузимали робу у централном магацину, а да на то како су је дијелили поплављеним домаћинствима, градска организација ЦК није могла да утиче.

Мјештани Броца истичу да неће одустати од права на новчану помоћ која им припада, а која је до сада дијељена по сумњивим критеријумума. Они наводе да ће тражити да се јавно објаве спискови.

Подјела хуманитарне помоћи и новцу и роби требало би да буде предмет кривичних истрага, као што је случај са ваучерима, истичу грађани. О томе се проговорило тек прије неколико дана, док је за ваучере, подсјећамо, јавност упозоравала још у јулу и августу.

Осим ова три извјештаја која је ЦЈБ Бијељина поднио Окружном тужилаштву, по захтјеву Тужилаштава тренутно се спроводи пет истрага, против 21 лица у вези с тим да су неовлаштено добили платну картицу Фонда солидарности.