latinica  ћирилица
28/10/2014 |  20:33 | Аутор: klix.ba

Изјаснили се као Срби да би били именовани у Дом народа ФБиХ?

Грађани БиХ имају право да се о својој националној и свакој другој припадности изјасне онако како они то желе и осјећају. Међутим, уколико такво што кандидати на изборним листама злоупотребљавају током пријаве Централној изборној комисији БиХ онда долази до озбиљног проблема.
 - Фото: СРНА
Фото: СРНА

Посланици Босанске странке (БОСС) у Скупштини Кантона Сарајево Харис Плехо и Расим Смајић наводно су се у кандидатском обрасцу Централне изборне комисије БиХ  изјаснили као Срби, искључиво да би били међу пет посланика из Кантона Сарајево који ће бити именовани у Дом народа  парламента ФБиХ. У том случају би имали дуплу накнаду у Скупштини, односно Парламенту ФБиХ.

Ова информација се појавила данас, али у Централној изборној комисији кажу да такве податке не могу давати.

Иначе, кандидати се током једног изборног циклуса могу изјаснити као припадници једног, а већ у наредном изборном циклусу као припадници другог народа, што оставља простора злоупотребама.

Плехо, иначе посланик у Градском вијећу Сарајево и замјеник предсједавајућег Општинског вијећа Нови Град  рекао је да такво што не жели потврдити, али ни негирати и да ће све бити јасно када се конституише Скупштина Кантона Сарајево.

"Смијешно је да се озбиљни људи баве тиме ко се како изјашњава с обзиром да знамо у каквом нам је колапсу економија у Кантону. Имамо ми и преозбиљних питања о којима требамо разговарати, а не ко се како изјаснио. То како смо се ја и мој пријатељ изјаснили знаће се свакако на сједници када се буде бирао Дом народа", рекао је Плехо.

Додаје како је демократско право да се свако изјасни како хоће, а да он зна "ко је и шта је".

"Такође, свако може дати своје мишљење о томе, то је такође демократско право", наводи Плехо.

За тачну и потпуну информацију о овоме очито ћемо морати сачекати формирање Скупштине Кантона Сарајево. Несумњиво је да ће ово, уколико се покаже тачним, изазвати доста буре и полемике.