latinica  ћирилица
29/10/2014 |  12:35 | Аутор: РТРС

Из парка до бронзе на првенству Балкана

Рагби клуб Бијели зечеви из Бањалуке освајач је првенства и Купа Републике Српске.

Ријеч је о првом регистрованом клубу у Републици Срској и члану Прве рагби лиге Србије.

"Ми смо први регистровани клуб, не само у Републици Српској, него и у БиХ. Ми смо рагби 13 клуб, једне од двије најпознатије верзије рагби игре. Настали смо 2012. године, све је кренуло од групе студената, коју сам ја почео тренирати, пошто сам играо рагби, двије, три године у Београду. Тамо сам уписао докторат и играо Универзитетску лигу. По повратку у Бањалуку, одлучио сам, прије свега због жеље за игром, да оформим клуб. Ово је сада већ трећа сезона како играмо.Прве сезоне одиграли смо неколико пријатељских утакмица са клубовима из Србије, пошто је тамо већ развијен рагби који играмо. Наредне године, пошто смо били први клуб у Босни и Херцеговини, придружили смо се србијанској лиги и почели се такмичити у Другој лиги Србије, коју смо захваљујући радом и пожртвованости момака освојили, тако да смо од ове године чланови Прве лиге Србије. Поред нас, ту су Партизан, Црвена звезда, Дорћол из кога је и настао рагби. Можемо рећи да смо на Балкану у самом врху рагбија", рекао је тренер Бијелих зечева, Сретен Зец.

Бијели зечеви су освојили треће мјесто на првенству Балкана, савладавши репрезентацију Мађарске. Занимљиво је и то да су играли и са селекцијом Грчке, која има професионалне рагби играче који играју на Новом Зеланду.

"То су нам биле прве међународне утакмице. Тренирамо у парку, то су услови у којима радимо, тако да смо и као репрезентација отишли на првенство Балкана 'ад хок', скупљени од људи који су прошли нашу школу. Први тренинг репрезентације био је у Београду, отпутовали смо комбијем, имали смо сат времена да се спремимо за утакмицу. Прву утакмицу одиграли смо сутрадан против Грчке, која је изузетно добра репрезентација, која у тиму има једног играча са Новог Зеланда као и осам играча из Аустралије, земаља у којима је укоријењен рагби, у којима је ова игра саставни дио живота. Поражени смо у тој првој утакмици која нам је добро дошла за увјежбавање и да видимо на којем смо ми нивоу и колико смо напредовали. Послије тога смо играли са репрезентацијом Мађарске. Иако су Мађари били фаворити, ми смо након два три заједничка тренинга, успјели да их савладамо".

Рагби захтјева велику пожртвованост, о чему свједоче и бројне повреде актера ове игре. Међутим према њиховим ријечима, то је мушки спорт који тражи физичку спрему и управо је то разлог због којег је толико привлачан.

Бијели зечеви су клуб који се финансира сам, до средстава долазе преко познаника, пријатеља клуба, а опрему су купили продајом својих календара.

За сада играју у првој лиги Србије, а наредне седмице у Бањалуку им долази Партизан, у мечу који ће вјероватно одлучивати о учесницима плеј-офа Прве лиге Србије.

План им је да се задрже у Првој лиги Србије,а поред тога, настојаће да се изборе за финансирање из буџета града Бањалуке, што би им итекако помогло у даљњем раду.