latinica  ћирилица
30/10/2014 |  08:01 | Аутор: ТАНЈУГ

Шведска: Селе читав град три километара даље

Читав један град на сјеверу Шведске биће помјерен за три километара према истоку како би се спријечило да пропадне у земљу.

Наиме, град Кируна се налази изнад највећег подземног рудника гвожђа на свијету који се током година ширио и данас представља опасност за становништво.

Суочени са ситуацијом, градски оци су донијели радикалну одлуку: да преселе сваку улицу, сваку кућу, сваку зграду три километара даље.
Несвакидашњи грађевински пројекат, назван "Кируна-4-евер", повјерен је архитектонском бироу Вајт, а његову реализацију ће финансирати компанија ЛКБА која експлоатише рудник.

Кируна-план премјештања

Ипак, није једноставно помјерити читав град од 18.200 становника. Планирано је да се дио по дио пресели цијела инфраструктура. Чим један кварт буде поново подигнут на новом простору, оригинал ће бити срушен. Грађевине до којих Шведани посебно држе, као што су мале дрвене цркве, биће премјештене.

Предвиђено је, такође, да нови-стари град добије и извјесна побољшања - нове тргове, паркове, школе и вртиће.
Циљ је да град буде још функционалнији и пријатнији за живот, наводе иницијатори пројекта.
"Зато су нас грађани и подржали и са настрпљењем чекају да никне њихов нови град", објаснио је Микаел Стенqвист, архитекта пројекта, преносе шведски медији.

Током прве етапе, започете у јуну, која ће трајати седам година, требало би преселити центар града. Ако све буде текло по плану, Кируна ће у цијелости бити на свом новом географском положају 2.100. године