latinica  ћирилица
30/10/2014 |  08:47 | Аутор: СРНА

Аустралија: Усвојени закони против ратовања у иностранству

Аустралија је данас усвојила законе чији је циљ спречавање млађих људи да постану радикализовани и оду да се боре у сукобима у иностранству, попут оних у Ираку и Сирији, гдје су се многи Аустралијанци придружили милитантима.

УН су прошлог мјесеца затражиле да све државе прогласе озбиљним кривичним дјелом одлазак у ратове у иностранству, регрутовање бораца или њихово финансирање.

Ова иницијатива покренута је послије успона организације "Исламска држава".

Безбједносни аналитичари процјењују да се у Ираку и Сирији боре хиљаде људи који су дошли из читавог свијета.

Аустралијски премијер Тони Абот рекао је у парламенту да се најмање 70 Аустралијанаца бори у Ираку и Сирији и да им у томе помаже још око 100 људи из Аустралије.

Абот је рекао да је Влада поништила пасоше око 70 људи и додао да је то учињено да би се заштитиле остале земље, али и сама Аустралија.

"Посљедња ствар коју желимо јесу људи на нашим улицама радикализовани и брутализовани учешћем у терористичким активностима у иностранству", рекао је премијер.

Аустралија је у повишеном стању приправности због напада које би могли да изврше радикализовани муслимани или домаћи милитанти послије повратка из ратова на Блиском истоку.