latinica  ћирилица
30/10/2014 |  11:38 | Аутор: Агенције

САД тражи од Пољске да ухапси Романа Поланског

Поланског САД гоне кривично по цијелом свијету због тога што је наводно силовао 13-годишњу Саманту Гејли у Калифорнији 1978. године

САД су затражиле од Пољске да ухапси славног режисера, пољског емигранта Романа Поланског, који је у Варшаву дошао на отварање Музеја пољских Јевреја, због наводног силовања 13-годишње дјевојчице прије 36 година у САД.

"Не ради се о захтјеву за изручење, већ за хапшење како би могла да почне процедура изручења", потврдио је постојање захтјева за данашњу Газету виборчу неименовани високи чиновник у Министарству правде.

Поланског САД гоне кривично по цијелом свијету због тога што је наводно силовао 13-годишњу Саманту Гејли у Калифорнији 1978. године, а правосуђе и у Пољској, као и у САД, на такав сексуални однос с малољетницом гледа као на педофилно силовање.

Полански је побјегао од суђења из САД у Француску, која одбија да га изручи, а САД га кривично гоне и након тога што је склопио споразум да жртви исплати одштету, а она затражила да се тужба повуче, пошто је у САД силовање злочин који се гони по службеној дужности.

"За сада ништа не радимо поводом тог захтјева САД, зато што не испуњава формалности, није преведен на пољски језик, како захтијевају међународни споразуми. Вратићемо га на допуну", казао је пољском листу извор из Министарства правде.

Својевремено је 2010. године, поводом хапшења Поланског када је дошао на филмски фестивал у Швајцарску, која је на крају одбила да га изручи, пољско тужилаштво издало званично тумачење да славном режисеру у домовини не пријети изручење зато што је његово кривично дјело до сада у Пољској застарјело.

По том тумачењу, пољске власти имају, међутим, право да га приведу и ухапсе док се евентуални захтјев не разјасни.

Након тога Полански је већ долазио у Пољску, али инкогнито, а тек сада се појавио јавно као једна од угледних званица на отварању Музеја пољских Јевреја у Варшави 28. октобра.

Док се разјасни проблем непотпуног захтјева за хапшење из САД, Полански ће се већ безбједно вратити у Француску.