latinica  ћирилица
30/10/2014 |  13:58 | Аутор: СРНА

Приједор: Средства за борачке категорије

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Петар Ђокић уручио је данас у Приједору 234 рјешења о додјели бесповратних новчаних средстава за завршетак градње њихових стамбених јединица за породице погинулих бораца и ратне војне инвалиде од прве до четврте категорије, чија је вриједност 1.728.000 КМ.

"Имајући у виду да смо од 2008. до 2014. године изградили 90 станова, прије тога смо око 190 породица стамбено збрињавали неповратним новчаним средствима, са овим средствима и планираном изградњом још 40 станова у овом граду ми рјешавамо стамбена питања ових категорија који се налазе на листи посебног Програма стамбеног збрињавања из 2008. године", рекао је Ђокић.

Он је додао да му је драго што је био министар у Влади која је успјела да у овој години заврши овај програм којим је збринуто укупно 5.606 породица погинулих бораца и ратних војних инвалида, од прве до четврте категорије у Републици Српској.

"Драго ми је да је било разумијевања Владе у протекле четири године да овај програм доведемо до краја, као најхуманији програм кога је послије рата провела власт Републике Српске", истакао је Ђокић.

Он је додао да је укупно Програм стамбеног збрињавања садржавао обавезе Републике од око 100 милиона КМ до сада, а да се у овом тренутку гради око 570 станова, који ће се уредно плаћати, и када се плате све ове неповратне новчане помоћи, то ће бити укупно 107 милиона КМ.

Предсједница Удружења породица погинулих бораца Здравка Карлица  истакла је да су сви свјесни колико је требало уложити напора да се реализује овај програм и помогне овим категоријама које су највише дале у протеклом рату.

"Они су заједно уз борце дали највећи допринос ономе шо сада имамо, а то је Репулика Српска. Нико нема право да се игра животима ових категорија, ни јуче ни данас нити сутра", рекла је Карлица.

Она је додала да се ове категорије морају у приоритету рјешавати у свим сегментима живота.