latinica  ћирилица
30/10/2014 |  14:42 | Аутор: Дојче веле

Због утаје пореза одзвонило тајним рачунима

Утајивачима пореза долазе црни дани. У Берлину су се представници 51 земље обавезали да ће убудуће аутоматски размјењивати податке банковних рачуна. Тако ће теже бити сакрити нелегално стечени новац.
Због утаје пореза одзвонило  банкковној тајни - Фото: REUTERS
Због утаје пореза одзвонило банкковној тајниФото: REUTERS

Њемачки министар финансија Волфганг Шојбле може бити задовољан. Два дана се у његовом Министарству одржавало  вијећање конференције  коју организује Организација за економску сарадњу и развој (OECD) с циљем глобалне размјене пореских података. Још прије неколико дана говорило се да ће четрдесетак земаља потписати уговор према којем ће информације о банковним рачунима приватних лица у иностранству од јесени 2017. бити аутоматски просљеђиване пореским установама у земљи поријекла власника рачуна.

На крају се за то одлучила 51 земља,  много више него што се очекивало. Међу њима су и важни финансијски центри, као Лихтенштајн и Сингапур, Бермудска и Кајманска острва. Још неке земље би се касније требало да прикључе уговору, 34 већ 2018. године. У међувремену готово стотину земаља подржава тај уговор. Потписнице, међутим, најприје морају одредбе из уговора уградити у национално законодавство, због чега неки критичари сматрају да је почетак спровођења уговора већ 2017. године превише амбициозан.

Главни секретар ОЕCD Ангел Гуриа каже: "Брзо смо постигли резултате." Поздравио је то што је тако много земаља подржало уговор. Али, мора се обезбиједити спровођење одредаба из уговора, каже он. Њемачки савезни министар финансија Волфганг Шојбле говорио је о прекретници, о томе да је прошло вријеме банковне тајне, јер сад постаје већи ризик да утаја пореза буде откривена.

Тиме се завршава једна ера. Деценијама утајивачима пореза није било тешко сакрити новац од пореских власти у својој земљи пребацивањем новца у иностранство. Аутоматском размјеном података пореским властима ће бити лакше надзирати кретање новца и тако смањити утају пореза.

Швајцарској треба још времена

Уговор обавезује земље потписнице да једном годишње размијене информације о банковним рачунима и приходима приватних лица на рачунима, а те податке ће добити од банака, осигурања или финансијских посредника. У те информације припадају камате, дивиденде, стање на рачуну, приходи од продаје вриједносних папира. Али, подаци ће се размјењивати само за рачуне који ће бити отворени од 2016. године. Стари рачуни остају тако нетакнути.

Сједињене Државе, које су својим пореским законом "Факта" разрадиле основе новог концепта, нису потписале овај споразум. А није га потписала ни Кина. И Швајцарска каже да треба још времена, али подржава концепт ОЕCD-а. Савезни министар финанција Шојбле је оптимистичан: "Имамо добру сарадњу са Швајцарском." Та је земља, по његовим ријечима, посљедњих година код питања прекограничне сарадње ради спречавања утаје пореза, много брже напредовала "него што су бројни критичари Швајцарске то икад могли замислити". Шојбле је увјерен "да ће Швајцарска досљедно ићи тим путем".

И концерни ће теже утајивати порезе

Утаја пореза неће бити отежана само приватним лицима. И концерни који дјелују на глобалном нивоу и користе све могућности уштеде пореза морају рачунати с отпором. Као прво  требало би да буде укинута ниска стопа опорезивања за приходе од лиценци и патената, најавио је Шојбле.

У Европи десетак земаља нуди могућност нижег опорезивања прихода од лиценци и патената него свих других прихода предузећа. Компаније тако могу приходе пребацити из једне земље у другу штедећи на порезу.