latinica  ћирилица
30/10/2014 |  14:48 | Аутор: РТРС

Берлин: Умјесто правог, зид од балона

Поводом 25 година од пада Берлинског зида, њемачки умјетници поредаће 8.000 балона дуж централног дијела некадашњег зида.

Поводом 25 година од пада Берлинског зида, њемачки умјетници поредаће 8.000 балона дуж централног дијела некадашњег зида.

На датум када су становници источне Њемачке први пут могли слободно да пређу у западни дио града, 9. новембра, балони ће бити пуштени у ваздух.

"Сада скоро да нема никаквих остатака Берлинског зида и зато желимо да дамо физичко подсјећање", рекао је Кристофер Баудер, један од твораца пројеката "Граница од свјетла".

Он је додао да су жељели да створе нешто што је супротно величини, тежини и непробојности некадашњег Берлинског зида и да су зато дошли на идеју да то буду балони, јер немају ништа сем лакоће и свјетла.

Уз зид од балона, који ће бити постављен 7. новембра, биће представљене и приче о подизању и постојању зида.

Зид је постављен 1961. године како би спријечио да грађани из источне прелазе у западну Њемачку. Неколико хиљада људи ухапшено је, а 136 је погинуло током неуспјелих покушаја преласка зида.

На 9. новембар, донатори и особе које су лично повезане са зидом, везат ће поруке за сваки од балона и истовремено ће их пустити у ваздух, чиме се очекује спектакуларан призор изнад Берлина.