latinica  ћирилица
30/10/2014 |  16:18 | Аутор: СРНА

Испитати информације о нерегуларностима у ЕУЛЕКС

Грађанска иницијатива "Србија, демократија, правда" саопштила је да информације које преносе медији да је специјални тужилац Еулекса кривотворио документа у монтираном процесу против лидера СДП Оливера Ивановића потврђују став да ово није правни процес и да су политички разлози испред правних када је ријеч о одређивању притвора Ивановићу.
Оливер Ивановић - Фото: Novosti.rs
Оливер ИвановићФото: Novosti.rs

- Крајње је вријеме да независна истрага испита све инсајдерске информације о нерегуларностима у Еулексу, али прије тога очекујемо да се Ивановићу дозволи одбрана са слободе и то одмах, јер се из дана у дан потврђује сумња у регуларност овог политичког процеса - наводи СДП.

Из ове иницијативе упозоравају да постоји реална опасност да превирања у Еулексу успоре поступак и да се неосновани притвор претвори у неосновани затвор.

Одговарајући да ли је покренута истрага о наводном кривотворењу доказа у случају Ивановића, портпаролка Еулекса Драгана Николић Соломон рекла је да је ово питање тренутно пред судом.

- Судско вијеће Еулекс судија има искључиву надлежност над доказима, укључујући и документа, и ово тијело ће одлучити о тежини доказа и значају који ће им бити додијељен" - навела је Николић Соломон.

Београдска "Политика" објавила је у данашњем издању да је специјални тужилац Еулекса Цезари Михалчук у оптужници против Ивановића кривотворио наводе из дописа МУП-а Србије у којим је јасно назначено да лидер Грађанске иницијативе "Србија, демократија, правда" није био припадник ни активног, нити резервног састава МУП-а Србије за вријеме бомбардовања 1999. године. Ивановић је оптужен да је на Косову починио ратни злочин над цивилним становништвом 1999. године.